Louis Michel bemiddelt tussen Kinshasa en Kigali

Europarlementslid Louis Michel heeft de voorbije dagen contacten aangeknoopt met de Rwandese president Paul Kagame en zijn Congolese ambtgenoot Joseph Kabila. Beide partijen zouden bereid zijn een internationale troepenmacht in het oosten van Congo te aanvaarden, zo bericht Le Soir donderdag.

bvb

Michel bemiddelt tussen Kinshasa en Kigali. De voormalige minister van Buitenlandse Zaken en eurocommissaris voor Ontwikkeling voert campagne voor de ontplooiing van een internationale macht onder auspiciën van de Verenigde Naties. Die zou met een versterkt mandaat op basis van hoofdstuk VII van het VN-charter een einde moeten maken aan de destabilisering van het oosten van Congo.

Midden juli waren de Democratische Republiek Congo en Rwanda het al eens geraakt over het principe dat een neutrale en bewapende internationale troepenmacht ingezet zou moeten worden om de rebellie in het oosten van Congo de kop in te drukken.

Maar na een periode van relatieve rust zijn de gevechten in de regio opnieuw losgebarsten. Sinds april zijn er al meer dan 230.000 mensen op de vlucht geslagen.

Michel geniet bij zijn bemiddelingsmissie de steun van minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders, die van 19 tot 26 augustus naar Congo en Rwanda trekt. Hij zal er het idee steunen van een internationale troepenmacht en zal de landen van de regio aanmoedigen om er een rol in te spelen.

LEES OOK

Nu in het nieuws