Michel en Verhofstadt vragen versterking mandaat Monusco

De liberale Europarlementsleden Louis Michel en Guy Verhofstadt pleiten voor de versterking van het mandaat van de VN-waarnemersmissie in de Democratische Republiek Congo, de Monuc. Dat moet de verdere destabilisering van het oosten van het land voorkomen. Sinds april zou er sprake zijn van 231.000 ontheemden.

bvb

De gewezen premier en minister van Buitenlandse Zaken vragen "de onmiddellijke oprichting van een internationale troepenmacht onder VN-vlag met een versterkt mandaat op basis van Chapter VII", stellen ze in een mededeling. Deze internationale troepenmacht zou worden opgericht op basis van de Monuc, die al in de regio aanwezig is en die een ruimer mandaat zou krijgen.

Volgens Michel volstaat het huidige mandaat niet. "We moeten de gewapende groeperingen in de regio in de pas laten lopen. Daarvoor is een mandaat nodig dat niet enkel het behoud van de vrede beoogt, maar dat de Monuc toelaat de rebellengroepen te ontwapenen of terug te schieten, in steun van het Congolese leger", legt Michel uit.

Volgens Verhofstadt mag de internationale gemeenschap niet langer blijven toekijken hoe de rebellen de regio blijven onveilig maken.

Sinds mei komt het geregeld tot gevechten tussen het leger en de rebellen van de Mouvement du 23 mars (M-23). Dinsdag kwamen helikopters van de Verenigde Naties in actie na een offensief "tegen de burgerbevolking" in het noorden van Goma. De interventie vond in de namiddag plaats terwijl legerhelikopters zelf optraden tegen de rebellen, stelde de Monuc.

LEES OOK

Nu in het nieuws