Kazachse ex-dopingzondaar en Colombiaan Uran laten iedereen met veel vragen achter

Kocht Vino het goud?

© AFP

Alexandre Vinokourov is de veelbesproken olympische kampioen van Londen 2012. De stokoude Kazach kreeg in een spurt met twee te opvallend carte blanche van de Colombiaan Rigoberto Uran. Alsof de inzet in Londen even hoog was als op het criterium van Ninove.

Hugo

Heel vreemd was de spurt tussen de twee. Rigoberto Uran keek eerst de Kazach aan en wendde daarna de blik af. De Zuid-Amerikaan keek zelfs ostentatief de andere kant uit, waardoor Vino vrij spel kreeg. Toen hij ver genoeg voor was, deed ook Uran een poging om te versnellen. Slecht straattheater was het van Uran die van nature niet bepaald een strijkijzer is. De vaandeldrager van een nieuwe Colombiaanse wielergeneratie werd bijvoorbeeld verschillende keren nationaal jeugdkampioen op de baan, waaronder de puntenkoers en de scratch. Hij heeft de techniek van sprinten wel degelijk in de benen.

‘Ik was doodop, aan het einde van mijn Latijn', gaf hij op de persconferentie als simpele uitleg mee. ‘Ik kwam na die loodzware vlucht met twee geen poot meer vooruit.' Een plausibele uitleg, maar Uran zei het allemaal emotieloos. De twee hadden elkaar meer te vertellen onderweg naar Buckingham Palace.

Vino heeft de perceptie tegen. Hij zeult een gitzwart verleden met zich mee. Toen hij in 2000 in Sydney zilver pakte na zijn ploegmaat Jan Ullrich was hij nog jong en onbespoten. Vanaf 2007 leert de wereld de andere Vino kennen. Hij startte toen in Londen als kandidaat-eindwinnaar de Tour. Op de rustdag in Pau werd hij als een valsspeler ontmaskerd en weggestuurd. Nooit gaf hij nadien toe dat hij met zijn bloed knoeide. Ook zaterdag niet toen hij erom werd gevraagd. ‘Dit is een afgesloten hoofdstuk in mijn leven.' In eigen Kazachstan legde hij de bloeddoping uit als een complot tegen hem. Zijn volk slikte zonder nadenken zijn uitleg. Sinds die dag kreeg hij in Kazachstan het status van een moderne martelaar.

Dan was er nog Luik-Bastenaken-Luik van 2010, waar de Rus Aleksandr Kolobnev ook al van geen vin verroerde in een sprint met twee. Het Luikse publiek floot Vino toen uit. De Kazach begreep de houding van het publiek niet. Hij vond dat hij geboet had voor zijn dopingstraf en na zijn schorsing van twee jaar een tweede kans verdiende. Vorige winter lekte in het Zwitserse magazine l'Illustré uit dat er enkele dagen na zijn zege in Luik-Bastenaken-Luik ineens 100.000 euro op de rekening van Kolobnev was beland. Het onderzoek van de Internationale Wielerunie (UCI) naar een eventuele omkooppraktijk loopt nog. Ook het gerechtelijke vooronderzoek naar deze vermeende praktijk van omkoping zou nog niet zijn afgerond.

Colombiaan van de straat

Vino's tegenspeler van Londen 2012, Rigoberto Uran, kent heel goed de waarde van geld. De 25-jarige Colombiaan weet wat het is om op de straat een dagelijks gevecht te voeren om te overleven. Zijn vader werd door een paramilitaire bende doodgeschoten in Urrao, een stadje in het noordoosten van dit koffieland. Uran senior was 52 jaar, Uran junior amper 14 jaar.

Net voor zijn dood kreeg Rigoberto zijn eerste fiets. Dat geschenk was een gelukkig toeval want van vandaag op morgen moest Rigoberto Uran voor zijn moeder, zijn zus en de rest van de familie zorgen. Hij verkocht dan maar op straat lotjes van de tombola. De fiets bleef zijn wapen om een Colombiaans milieu van criminaliteit en corruptie te ontvluchten.

Sinds zaterdag is de zilveren Rigoberto Uran een nationale held want hij zorgde voor de allereerste medaille voor Colombia in het wegwielrennen. Gisteren vloog hij al terug naar zijn land waar hij in een kast van een villa mét bodyguards woont. Uit pure noodzaak.

Pensioen

De bijna 39-jarige Vino gaat woensdag na de olympische tijdrit definitief met rennerspensioen. Buiten Kazachstan en enkele bevriende renners zullen daar weinig mensen rouwig om zijn. Rigoberto Uran is straks ook een vrije man. Zijn tweejarig contract met Team Sky (een jaarloon van 800.000 euro wordt gefluisterd, nvdr.) loopt af. Met goud had hij de pil kunnen verzachten voor de Britse Worldtourploeg. Of zien we hem in 2012 bij Astana terug?