Mieke Van Hecke: 'Martin verdient tweede kans'

© Michiel Hendryckx

Het hoofd van het katholieke onderwijsnet hield woensdagochtend op Radio 1 een vurig pleidooi voor mildheid.

rdc

'Zelfs in deze extreme casus moet mildheid een plaats krijgen', aldus Mieke Van Hecke. 'Vergiffenis is aan de slachtoffers en nabestaanden', vindt ze, maar de samenleving is volgens haar hard en weinig respectvol. 'Als aan de voorwaarden voldaan is, en er is schuldbesef en boetedoening, dan moet de samenleving voldoende mildheid kunnen tonen om Martin in die gemeenschap toe te laten', klinkt het.

Van Hecke sprak naar eigen zeggen vanuit opvoedend perspectief en als overtuigd christen. Enerzijds hoopt ze op een warmere samenleving, met mildheid, waar jongeren in kunnen opgroeien. Anderzijds vindt ze dat de zusers van het clarissenklooster Sainte Claire het evangelie zeer nadrukkelijk beleven. 'Zij geven een sterk signaal naar mildheid', aldus Van Hecke.

Mensen beoordelen die recent een mening hebben geuit over de zaak-Martin, doet Van Hecke niet. 'Zij zeggen wat ze te zeggen hebben, en daar heb ik respect voor. Ik kan mij niet inbeelden wat ze meemaken.' Daarbij benadrukt ze wel nogmaals dat ze zelf wel vindt dat ook zware misdadigers een tweede kans moeten krijgen, 'wanneer aan de voorwaarden voldaan is'.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten