Mark Demesmaeker trekt N-VA-lijst in Halle

Bron © belga

Mark Demesmaeker Foto: vtm

HALLE - Mark Demesmaeker, sinds 2004 Vlaams parlementslid, trekt bij de komende gemeenteraadsverkiezingen de N-VA-lijst in Halle, waar hij schepen is voor Vlaams beleid, cultuur, toerisme, openbaar groen en milieu.

Hij heeft ook een mediacarrière achter de rug. In 1991 ging hij aan de slag voor de VRT en nadien presenteerde hij een tijdlang het VTM-nieuws. Halle wordt bestuurd door een coalitie van CD&V/N-VA en Open VLD.

Tweede op de lijst staat Joke Ots, voorzitter van N-VA-Halle, derde is OCMW-raadslid Jeroen Hofmans en vierde Wim Demuylder, die in 2006 verkozen werd op een lijst van het Vlaams Belang en in 2010 uit die partij stapte. Andere opmerkelijke kandidaten zijn Mennem Dibe (5), een 25-jarige met Marokkaanse roots, en Karin Käse (32) van Duitse origine. Beiden zijn perfect ingeburgerd. Streekjournalist Marc Sluys staat op de zesde plaats.

Tijdens de voorstelling van de kandidaten vrijdagavond wees Demesmaeker erop dat zijn partij staat "voor een Vlaams, groen en veilig Halle". "Het Vlaamse karakter van Halle blijft een hoofdbekommernis vermits ook deze stad niet ontsnapt aan internationalisering en verfransing. Zo wordt in 21,9 procent van de jonge gezinnen in Groot-Halle Frans gesproken. Meer dan de helft van de werklozen in Halle-Vilvoorde beheerst het Nederlands onvoldoende om aan werk te geraken", aldus Demesmaeker.

"Hier moet een alert, duidelijk en consequent Vlaams beleid tegenover staan. Het taalbadproject, taalcursussen, voorrangsbeleid voor streekbewoners, integratieprojecten; die initiatieven lopen nu al, maar er is méér nodig, want de schaduw van Brussel wordt langer en de druk van verfransing, internationalisering en verstedelijking groter", zegt Demesmaeker.
 

Door bvb
AANGERADEN