YouTube-app verdwijnt van iPhone en iPad

Bron © belga

Foto: ast

De groeiende rivaliteit tussen de Amerikaanse technologiereuzen Apple en Google eist een nieuw slachtoffer. De applicatie voor het videoplatform YouTube zal niet meer ingebakken zijn in de nieuwste versie van het Apple-besturingssysteem iOS voor iPhone en iPad.

Dat zegt een woordvoerster van Apple aan financieel agentschap Bloomberg. Gebruikers kunnen wel nog via de internetbrowser op de filmpjeswebsite, en Google werkt ook zelf aan een nieuwe YouTube-app voor gebruikers van de iPhone en iPad.

'Onze licentie voor de YouTube-app in iOS is verstreken', verklaarde de woordvoerster. De applicatie is sinds de lancering van de Apple-telefoon in 2007 standaard geïnstalleerd op de iPhone. Dat de applicatie verdwijnt, is volgens experts een nieuw teken van de groeiende kloof tussen Apple en Google. Eerder werd ook al aangekondigd dat Apple in iOS 6 een eigen kaartendienst zal leveren, ter vervanging van het tot nog toe gebruikte Google Maps.

Het besturingssysteem van Google, Android, is aanleiding van de rivaliteit. Volgens Apple nam Google bij de ontwikkeling van Android elementen over van iOS. Het technologiebedrijf spande sindsdien al verschillende rechtszaken in tegen gsm-fabrikanten zoals Motorola en Samsung, die Android-toestellen produceren.

Al is het in deze YouTube-zaak niet helemaal duidelijk wie de stekker uit de samenwerking heeft getrokken. Wil Apple geen licentiekosten meer betalen aan Google voor een advertentieloze videodienst in zijn besturingssysteem? Of wil Google een eigen YouTube-app voor iOS die ze zelf kunnen updaten en waar advertenties in kunnen getoond worden?

Door gjs, ast
VOOR ABONNEES