Oliereuzen investeren opnieuw in haven van Antwerpen

De drie olieraffinaderijen in Antwerpen krijgen een grondige opfrisbeurt. ExxonMobil, Total en Gunvor plannen investeringen van in totaal meer dan 3,2 miljard euro in hun Antwerpse sites. Dat weet De Tijd dinsdag.

kld

De grootste investering komt van ExxonMobil, de op een na grootste raffinaderij in de Antwerpse haven. ExxonMobil investeert 1,3 miljard euro in een nieuwe fabriek die zware fracties van ruwe olie (bijvoorbeeld voor asfalt) moet omzetten in lichtere fracties (onder meer voor autobrandstoffen).

In de grootste raffinaderij in Antwerpen, die van het Franse olieconcern Total, wordt 1 miljard euro geïnvesteerd. Total wil met de nieuwe installatie meer diesel dan benzine uit aardolie halen. De Antwerpse Total-raffinaderij is de grootste van de groep wereldwijd.

De directie van Total en die van ExxonMobil hakken later dit jaar definitief de knoop door over de investeringen, aldus De Tijd.

De derde raffinaderij in Antwerpen (Independent Belgian Refinery, het vroegere BRC dat nu in handen is van Gunvor) wordt in oktober drie weken stilgelegd voor een grote schoonmaak. Ook dat is een miljoeneninvestering.

De drie raffinaderijen verwerken dagelijks zowat 774.500 vaten olie en tellen samen net iets minder dan 2.000 werknemers.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten