Ecuador sluit procedure voor Internationaal gerechtshof in Den Haag niet uit

De Ecuadoraanse regering sluit niet uit dat zij haar toevlucht neemt tot het Internationaal gerechtshof (ICJ) in Den Haag om Londen te dwingen, Julian Assange naar Ecuador te laten vertrekken. Ecuador heeft de Australische stichter van de klokkenluiderssite Wikileaks donderdag politiek asiel verleend, zeer tegen de zin van de Britse regering.

jta

De voormalige Spaanse rechter Baltasar Garzon, die de juridische verdediging van Assange coördineert, kondigde donderdag op de online-site van de Spaanse krant El pais aan, zich tot het ICJ te wenden in het geval Londen zijn cliënt een vrije doortocht richting Ecuador onthoudt.

Voor Garzon is het al de tweede maal dat hij in aanvaring komt met de Britse overheid. In 1998 werd de Chileense ex-dictator Augusto Pinochet in Londen onder huisarrest geplaatst na een door Garzon uitgeschreven internationaal arrestatiebevel wegens zware mensenrechtenschendingen tijdens zijn bewind.

Zestien maanden later liet Londen de dictator terugkeren naar Chili, officieel met als argument dat de toen 85-jarige generaal "mentaal ongeschikt" was om berecht te worden.

In het geval-Assange, die in Zweden verdacht (niet beschuldigd) wordt van seks zonder condoom, vindt Londen het haar "plicht" de Australiër aan Zweden uit te leveren.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten