Omstreden ontwerper verliest Franse eretitel

© rr

© Photo News

1 / 2

John Galliano verliest de Franse eretitel Légion d'Honneur op basis van de antisemitische uitspraken die hij deed in 2011. De beslissing werd bekendgemaakt in een decreet in het staatsblad, ondertekend door president François Hollande.

cks

John Galliano raakte veel kwijt na zijn omstreden uitspraken in een bar in Parijs vorig jaar. Zijn job als hoofdontwerper bij Dior en nu ook de eretitel die hij als designer had ontvangen. Het Franse staatsblad heeft namelijk een decreet gepubliceerd, ondertekend door president François Hollande, dat de intrekking van Galliano's Légion d'Honneur bekendmaakt.

De controversiële ontwerper haalde vorig jaar het nieuws door een dronken incident waarbij zijn racistische en antisemitische opmerkingen tegen omstaanders op film vastgelegd waren. In een eerder gemaakte amateurvideo konden we ook zien hoe hij Hitler ophemelde. Galliano werd beschuldigd en veroordeeld voor 'openbare beledigingen gebaseerd op afkomst, religieuze affiliatie, ras of ethniciteit'.

De Légion d'Honneur is de hoogste decoratie in Frankrijk en werd in het leven geroepen door Napoleon Bonaparte in 1802. Voormalig president Nicolas Sarkozy liet Galliano toe tot de orde in 2009.

Lees ook