Nederlandse rechter mag Lippens oproepen als getuige

© herman ricour

Het Europese Hof van Justitie heeft beslist dat de voormalige Fortis-topman Maurice Lippens wel degelijk als getuige voor de Nederlandse rechter kan worden opgeroepen.

kld

In 2009 hebben een aantal Fortis-aandeelhouders in Nederland een rechtzaak aangespannen tegen de voormalige Fortis-toplui Maurice Lippens, Jean-Paul Votron en Gilbert Mittler om een schadevergoeding te bekomen.

De aandeelhouders wilden de ex-Fortis-top in de Nederlandse rechtzaal aan de tand voelen. Naar Nederlands recht kunnen partijen namelijk ook worden verplicht als getuige op te treden. Maar het trio wilde alleen worden gehoord in België, via de procedure van de rogatoire commissie, door een Franstalige rechter.

Het Hof besliste nu dat Lippens, Votron en Mittler toch als getuigen kunnen worden opgeroepen. Komen ze niet opdagen, dan kan de Nederlandse rechter daaruit ,,de gevolgtrekking maken die hij geraden acht''.

In februari 2012 deed de Nederlandse rechter al een uitspraak in de zaak, zonder dat Lippens persoonlijk langskwam. De rechter oordeelde dat Votron en Mittler, samen met Fortis, aansprakelijk waren voor het misleiden van de beleggers. Zij riskeren zo zelf te moeten opdraaien voor de geleden schade. Lippens werd echter niet aansprakelijk gesteld. Votron, Mittler en Fortis-opvolger Ageas tekenden toen beroep aan.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten