Vrouw die man met mes in borst stak voor rechter

‘Ik wou Henri niet verwonden’

© bfs

1 / 2

Veerle R. (40) uit Temse stond dinsdag terecht voor poging tot doodslag op haar vriend Henri Mertens (42). De vrouw stak de man op 27 maart met een mes in de borst tijdens een dronken ruzie in haar flat in de Clemens De Landtsheerlaan.

Bert Foubert

De politie kende het appartement van Veerle R. in de sociale woonblokken in de achtertuin van jeugdhuis De Nartist al geruime tijd.

Een paar dagen voor de steekpartij was ze nog maar opgeroepen voor huiselijk geweld tussen de vrouw en haar partner.

‘Ik had een knipperlichtrelatie met Henri’, vertelde R. dinsdag aan de correctionele rechter in Dendermonde. ‘Hij bleef geregeld bij mij slapen. Die bewuste dag waren we alle twee behoorlijk dronken. Dan krijgen we steeds ruzie met elkaar. Ik wind er me dan in op dat Henri nooit met iets in orde is.’

Volgens R. vroeg ze in de dronken roes aan haar vriend om de huissleutels terug te geven. Toen de man geen aanstalten maakte om dat te doen, ging ze naar de keuken. ‘Ik nam een mes om mijzelf tegen hem te beschermen’, maakte R. duidelijk aan de rechter.

‘Het zou niet de eerste keer zijn dat ik een tik van hem kreeg. Toen heb ik hem in een reflex met het mes in de borst gestoken. Maar het was nooit mijn bedoeling om hem te verwonden.’

Mertens werd geraakt in de hartstreek en zweefde lange tijd tussen leven en dood. Uiteindelijk overleefde hij de steekpartij.

Openbaar aanklager Ilse Debbaudt gaf aan dat er tijdens het geweld een vriend van het koppel aanwezig was in het huis.

Die man verklaarde dat de aanval van R. ‘uit het niets’ kwam. Tijdens het eerste verhoor van R. beweerde ze ook dat Mertens zichzelf had gestoken met het mes. Later gaf ze de feiten wel toe.

Alcoholprobleem

Kort na de steekpartij had R. tot tweemaal toe geprobeerd om zelfmoord te plegen. Eerst door zich aan haar riem op te hangen in de politiecombi en daarna door met haar oorringen haar polsen open te krassen.

R. gaf in de rechtbank zelf aan dat ze met een ernstig alcoholprobleem kampt. Ze vroeg samen met haar advocaat Anthony Mallego om residentieel opgenomen te kunnen worden in een ontwenningskliniek.

Vonnis op 2 oktober.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten