Texaco-winkels in Groot-Bijgaarden en Kruibeke gesloten door personeelsactie

In de tankstations van Texaco in Groot-Bijgaarden langs E40 en in Kruibeke langs de E17 voert het personeel op initiatief van het ABVV en ACV woensdag actie tegen de ‘ondraaglijke werkdruk’. De shops zijn gesloten. In Kruibeke is dat ook het geval met het wegrestaurant. Tanken met een bankkaart is wel nog mogelijk.

gjs

Werknemers delen telkens pamfletten uit waarin men zich bij de klanten verontschuldigt voor het ongemak.

Als gevolg van het personeelstekort wordt volgens de vakbonden in de zes tankstations en wegrestaurants van Texaco langs autosnelwegen de wetgeving inzake arbeidstijd en uurroosters niet gerespecteerd. Werkshiften van 12 uur zijn geen uitzondering meer.

‘We eisen dat Texaco uitgedrukt in voltijdse equivalenten (VTE) negentien extra personeelsleden aanwerft. Bovendien moet er meer geïnvesteerd worden in de beveiliging van het nachtpersoneel die momenteel compleet verwaarloosd wordt’, zegt Benny Willems (ABVV).

De vakbonden namen hun toevlucht tot deze actie omdat het sociaal overleg al maanden aansleept zonder enig zichtbaar resultaat. Op 10 september werd een stakingsaanzegging ingediend voor alle vestigingen langs snelwegen in België. Dinsdag mislukte een ultiem overleg.

‘Men is slechts bereid om twaalf VTE’s aan te werven, wat voor ons onvoldoende is. Tijdens een contact met de directie wou men woensdagochtend al tot dertien gaan’, zegt Willems. ‘Ook het veiligheidsprobleem dat zich in Groot-Bijgaarden stelt, waar het veiligheidsluik al meer dan twee maanden stuk is, ging men woensdag nog oplossen.’

De actie beperkt zich vooralsnog tot de Texaco-activiteiten langs autostrades, maar ook elders stellen zich volgens Willems problemen op het vlak van personeelsbezetting.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten