Beurzen sluiten licht in het groen

De Europese beurzen sluiten woensdag - uiteindelijk - licht positief af. Dat de daling van dinsdag zich niet verdergezet heeft, is te danken aan Japan. Op de Bel 20 wist vooral Nyrstar zich staande te houden en was Ageas was de grootste verliezer. Het dinsdagmiddag geschorste IRIS-aandeel schoot dan weer een indrukwekkende 47,98 procent omhoog.

rdc

De Japanse bank gaat net als de Europese en Amerikaanse fors overheidsobligaties opkopen. Zij breidt het fonds dat daarvoor dient uit tot een bedrag van 535 miljard euro. De ingreep zorgde ervoor dat zowat alle Aziatische beurzen omhoog gingen.

Europa leek aanvankelijk te zullen volgen, maar in de loop van de dag brokkelden de winsten weer af. Na een hele dag rond het nulpunt te schommelen, sloten de koersen uiteindelijk licht positief.

IRIS

Op de berde markt stond de koers van het aandeel van technologiebedrijf IRIS woensdag voortdurend bijna 50 procent hoger dan toen het aandeel dinsdagmiddag opgeschort werd. Aanleiding hiervoor was het overnamebod door het Japanse Canon, dat 44,50 euro per aandeel aanbood.

Canon wil het bedrijf uit Louvain-la-Neuve, dat gespecialiseerd is in elektronisch documentenbeheer, volledig inlijven. De Japanners hebben sinds juli 2009 al 17 procent van IRIS in handen.

Rond het nulpunt

Op de Bel 20 herpakte Nyrstar, een van de grote verliezers van dinsdag, zich woensdag met een stijging van 2,18 procent. De zinkgroep was daarmee woensdagmiddag de sterkste stijge, na Ackermans & van Haaren en Solvay, die respectievelijk 1,83 en 1,81 procent koersstijging kenden.

De Belgisch-Nederlandse verzekeraar Ageas was dan weer de sterkste daler, met 1,54 procent verlies. De organisatie had last van winstnemingen, maar kende de afgelopen weken een flinke waardestijging. Op de tweede verliezende plaats eindigde Colruyt, dat 1,46% moest inboeten.

Europa

Ook de andere belangrijke Europese beurzen schommelden de hele dag rond het nulpunt. De DAX van Frankfurt presteerde woensdag uiteindelijk 0,61 procent in het groen. De kleinste klim was voor Amsterdam: AEC sloot af met + 0,07 procent.

De stimulus voor de Europese beurzen, die dinsdag nog een terugval kenden, kwam uit Japan. De nationale bank besliste vandaag om het monetaire stimuleringsprogramma uit te breiden.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten