Sabam betaalt auteursrechten toch niet terug

© rr

Auteursrechtenvereniging Sabam betaalt onterecht geïnde bedragen nog steeds niet terug, hoewel ze dit vorig jaar beloofde naar aanleiding van het televisieprogramma Basta. Dat schrijft De Morgen dinsdag.

bvb

Sabam kwam na de uitzending van de bewuste Basta-aflevering onder vuur omdat er een en ander fout loopt bij de inning van de auteursrechten. De programmamakers toonden aan dat Sabam ook rechten int voor bands die niet bestaan. Sabam zei toen in een reactie dat fouten bij de inning steeds worden rechtgezet.

Uit het antwoord van minister van Consumentenzaken Johan Vande Lanotte (sp.a) op een parlementaire vraag van senator Bart Tommelein (Open Vld) blijkt evenwel dat dit niet het geval is. Bij forfaitaire inningen, het gros van de inkomsten van Sabam, "is er geen sprake van een terugbetaling aan de gebruiker aangezien het forfait volledig verdeeld wordt over de werken die wel tot ons repertoire behoren', staat te lezen in een brief van Sabam die de minister bij zijn antwoord voegt.

Concreet wil dit zeggen dat bijvoorbeeld fuiforganisatoren geen cent terugkrijgen wanneer ze muziek spelen van artiesten die geen lid zijn van Sabam. 'Sabam int rechten die haar niet toekomen', hekelt Tommelein. Hij wil dat Vande Lanotte optreedt. Sabam verdedigt het aanrekenen van een forfait voor auteursrechten als een voordelige en pragmatische manier om gebruik te kunnen maken van werk van haar leden. 'Wie zo’n forfait betaalt mag vrijelijk putten uit al onze werken', zegt woordvoerder Jerôme Van Win.

Sabam benadrukt dat als er geen Sabam-repertoire gebruikt wordt, er ook geen auteursrecht geïnd wordt. Wat het vermeende gebrek aan transparantie betreft wil Sabam eraan herinneren dat Sabam reeds voldoet aan de criteria die door de Europese Commissie werden uitgewerkt en strikt gecontroleerd wordt door de Controledienst van de vennootschappen voor het beheer van auteursrechten en naburige rechten.

Aangeboden door onze partners

Lees ook