Gier wordt 19 vliegtuigpassagiers fataal in Nepal

© EPA

© EPA

© AFP

© REUTERS

© REUTERS

© REUTERS

© REUTERS

© REUTERS

© REUTERS

© EPA

© EPA

© REUTERS

© REUTERS

© REUTERS

© REUTERS

© AP

© REUTERS

© REUTERS

De 19 inzittenden van een vliegtuig dat is neergestort in de buurt van de Nepalese hoofdstad Kathmandu, zijn overleden. Dat heeft de politie bekendgemaakt. Volgens de luchtvaartmaatschappijen kwam het toestel kort na opstijgen in aanvaring met een gier.

dgs, loa

Het toestel van Sita Air met 16 passagiers en 3 bemanningsleden aan boord was net opgestegen vanop de luchthaven van Kathmandu. Het toestel crashte op slechts 500 meter van de luchthaven. Volgens de luchtvaartautoriteiten kwam het toestel in de problemen toen het in aanraking was gekomen met een gier. De neus van het vlieguig was in de richting van de luchthaven gericht, vermoedelijk probeerde de piloot terug te keren. Het toestel zou naar Lukla vliegen, een kleine stad in het noordoosten van Nepal die vaak gebruikt wordt als doorgangsplaats richting Mount Everest.

Aan boord zaten dan ook voornamelijk trekkers. Naast de drie Nepalese bemanningsleden zijn vier Nepalese passagiers, zeven Britten en vijf Chinezen bij de slachtoffers.

Volgens ooggetuigen overleefden enkele inzittenden de crash, maar kwamen ze om bij de brand van het toestel. GSM-beelden van getuigen laten ook vermoeden dat het vliegtuig al vuur had gevat nog voor het de grond raakte.

Het traject tussen Kathmandu en Lukla geldt als risicovol, er gebeuren geregeld ongevallen op de route. Zo waren er nog dodelijke crashes in 2008 en 2010. In 2011 crashte een vliegtuig na een toeristische rondvlucht van en naar Kathmandu en in mei van dit jaar stortte een vliegtuigje neer nabij het stadje Jomsom. Vaak ligt slecht weer aan de basis van de rampen. De piloten van de kleine vliegtuigen moeten landen op het zicht.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten