Tommelein: ‘Sabam jaagt publieke opinie zélf in het harnas’

© photo news

Bart Tommelein, senaatsfractieleider van Open VLD, reageert verbaasd op de persoonlijk uithaal in een open brief van een aantal artiesten naar aanleiding van de zoveelste controverse rond Sabam.

svdb

Tommelein roept deze artiesten op om ‘samen mee te denken een modern heffingsmodel dat rekening houdt met de noodzaak voor meer transparantie’. Hij wil ook dat er een eerlijk evenwicht komt tussen de rechten van de gebruikers (rond thuiskopieën bijvoorbeeld) en de rechten van de artiesten.

Volgens Tommelein heeft Sabam hem niet nodig om in een slecht daglicht te staan: ‘Sabam slaagt er de laatste jaren keer op keer in om de consument en de publieke opinie in het harnas te jagen met wereldvreemde pogingen om meer heffingen op te leggen aan de gebruikers’. Naast een flagrant gebrek aan transparantie zet Sabam steeds opnieuw in op een totaal achterhaald heffingsmodel, aldus nog de Open VLD’er.

Tommelein dringt erop aan dat de regering zo snel mogelijk werk maakt van de aangekondigde KB’s ter verhoging van de transparantie van de beheersvennootschappen. Zo moet er een duidelijk onderscheid gemaakt worden tussen het eigen vermogen van de beheersvennootschap dat bestaat uit commissies voor innings- en verdelingsactiviteiten en het vermogen van de rechthebbenden.

Al wil Tommelein de auteursrechten zeker niet afschaffen. ‘Maar ik pleit wel voor een eerlijk en transparant model dat elkeen geeft wat hen toekomt, namelijk een billijk inkomen voor alle artiesten en dus ook de opkomende artiesten en onze eigen Vlaamse artiesten en een eerlijk, eenvoudig en transparant betalingsmodel voor de gebruiker.’

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten