Peter Reekmans strijdt tegen wildgroei mandaten in intercommunales

‘Meer mandaten dan gemeenteraadszitjes te verdelen’

© ibo

Na de gemeenteraadsverkiezingen zijn er in Oost-Brabant meer betaalde politieke mandaten te rapen dan er gemeenteraadsleden verkozen worden. Dat berekende volsvertegenwoordiger Peter Reekmans (LDD). Hij wil nog vóór 14 oktober het aantal mandaten laten dalen.

Inge Bosschaerts

Op 14 oktober moeten we met z'n allen naar de stembus voor de gemeenteraadsverkiezingen. In Oost-Brabant zullen die dag 690 gemeenteraadsleden verkozen worden. De politieke partijen die nadien de meerderheden vormen, delen na de verkiezingen betaalde politieke mandaten uit in de raden van bestuur, directiecomités, sectorcomités en provinciale comités van diverse intercommunales die actief zijn in Oost-Brabant.

Opmerkelijk: in de tien intercommunales die in onze regio actief zijn, zijn in totaal 724 betaalde mandaten te verdelen onder de politici. Met andere woorden: er zijn na de verkiezingen meer betaalde politieke mandaten te rapen in Oost-Brabant dan er zetels bij de gemeenteraadsverkiezingen zelf op het spel staan. Dat berekende Vlaams Parlementslid Peter Reekmans (LDD) uit Glabbeek.

Het is niet de eerste keer dat Reekmans die wildgroei aan betaalde politie mandaten in intercommunales op de korrel neemt. ‘Ik strijd al drie jaar tegen die overdreven structuren’, zegt hij. ‘Met succes, want de Vlaamse regering volgde mij in mijn betoog en de mandaten bij Eandis, Infrax en de Vlaamse Maatschappij voor Watervoorziening zullen met twee derde dalen. Maar voor de andere, meer lokale intercommunales is nog geen beslissing genomen.’

Volksvertegenwoordiger Reekmans dient nu een voorstel in om ook daar nog vòòr de verkiezingen de mandaten te doen dalen. ‘Want het kan toch niet opgaan dat de elektriciteits-, water- en huisvuilfacturen van de gezinnen steeds duurder worden en de politiek zelf moord en brand schreeuwt om lagere prijzen, terwijl ze zelf mee aan de basis van de dure kostprijs ligt. Ook is opmerkelijk dat al de intercommunales jaar na jaar dividenden uitkeren aan de gemeentebesturen die aandeelhouder zijn. Verdoken gemeentebelastingen zeg maar, waarvan de inwoners geen flauw benul hebben en waar ze ook geen enkele verduidelijking rond krijgen. Bovendien: zoveel politici in het bestuur van intercommunales heeft geen enkele meerwaarde. In tegendeel, deze mandaten zijn postjes die uitgedeeld worden aan gemeenteraadsleden van de meerderheid die net naast een schepenmandaat vallen.’

AANGERADEN
Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten

Meest gelezen uit de buurt