Tijd voor uw jaarlijkse griepvaccin

Bron © Belga
Puurs -

Viroloog Marc Van Ranst heeft woensdag het startschot gegeven voor de jaarlijkse vaccinatiecampagne tegen griep, een ziekte die elk jaar 2.800 levens eist. Om voorspellingen te doen over de ernst van het komende griepseizoen is het nog te vroeg, maar het afgelopen seizoen op het zuidelijk halfrond, doorgaans een goede voorspeller, wijst op een normale intensiteit.

Elk jaar krijgt één Belg op tien af te rekenen met griep. De meesten genezen vanzelf na enkele dagen uitzieken, maar bij sommige patiënten kan de griep ernstige gevolgen hebben. Voor hen is vaccinatie aan te raden.

‘Het gaat vooral om 65-plussers en mensen met gezondheidsproblemen, zoals diabetes of een longaandoening’, zegt Marc Van Ranst. ‘Zij laten zich best inenten in oktober of november.’

Het Vlaams Instituut voor Gezondheidspromotie en Ziektepreventie wil dit jaar enkele misvattingen uit de wereld helpen. Zo is het een fabeltje dat het vaccin griep veroorzaakt, het bevat immers geen levende virusdeeltjes. Het heeft ook geen zin om zo vroeg mogelijk naar de huisarts te lopen, want de inenting is maar een zestal maanden werkzaam.

Over de ernst van het griepseizoen kunnen nog geen voorspellingen worden gedaan. ‘Momenteel is nog niemand in België besmet’, zegt Van Ranst. ‘Soms starten de besmettingen al in november, vorig jaar was het pas in maart.’

Het zuidelijk halfrond heeft de winter al bijna achter de rug en zij kregen niet af te rekenen met een uitzonderlijke griep. ‘De stammen die in het zuiden werden geregistreerd zitten allemaal in het vaccin, dus we zouden veilig moeten zijn’, concludeert de viroloog.

Door lnz
  • VOOR ABONNEES