Dehaene geeft voor 2,5 miljoen euro aandelenopties aan

© BELGA

Jean-Luc Dehaene heeft 77.000 aandelenopties van AB InBev aangegeven bij zijn aangifte van financiële belangen bij het Europees Parlement. Die zijn volgens onze berekeningen momenteel ongeveer 2,5 miljoen euro waard. De website van het Franstalige nieuwsmagazine Le Vif/L’Express pakte dinsdag uit met een bedrag van 5,3 miljoen euro.

rdc

Europees Parlementslid Dehaene is een voormalig onafhankelijk bestuurder van de Leuvense biergigant. Hij kreeg al vaker kritiek omwille van de vergoedingen die hij kreeg als bestuurder.

‘5,3 miljoen euro, dat is geen onbeduidende som. Is meneer Dehaene niet vatbaar voor beïnvloeding?’, vraagt Natacha Ciingotto van Alter-EU, een alliantie die meer transparantie vraagt bij het lobbyen bij de Europese instellingen, zich af. ‘Gaat het parlement maatregelen nemen wanneer dit parlementslid regelgeving zal opstellen voor de landbouw- en voedingssector? Welke maatregelen? Momenteel is er nog geen antwoord voor een dergelijk geval.’

Rekenfout

Een optie geeft het recht om een aandeel tegen een bepaalde prijs te kopen. Die prijs moet afgetrokken worden van de koers om de exacte waarde van de opties te kennen. De 5,3 miljoen waarvan sprake is de eenvoudige vermenigvuldiging van het aantal opties tegen de huidige koers, en houdt dus geen rekening met de aankoopprijs die Dehaene zelf moet betalen. Volgens onze berekeningen zouden de 77.000 opties nu ongeveer 2,5 miljoen euro waard zijn.

In mei vroegen ngo’s die tegen het lobbyen bij de EU gekant zijn dat de voormalige premier meer duidelijkheid verschafte over zijn aandelenopties bij AB InBev. In een brief aan de voorzitter van het Europees Parlement stelden ze toen vragen bij het feit dat Dehaene die bezoldigingen niet vermeld had bij zijn aangifte van financiële belangen, zoals de gedragscode van het Europees halfrond vraagt.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten