Lagarde: ‘Griekenland moet extra tijd krijgen’

© AFP

Christine Lagarde, de topvrouw van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), vindt dat Griekenland twee jaar extra tijd moet krijgen om zijn economische hervormingsplannen door te voeren. Dat zei Lagarde donderdag aan de vooravond van de jaarvergadering van haar organisatie en de Wereldbank in Tokio.

bvb

“Timing is van het grootste belang”, stelde de IMF-topvrouw over de bezuinigingsoperaties die in heel Europa worden uitgevoerd. “Het kan daarbij verstandig zijn wat meer tijd te nemen. Dat hebben we bepleit voor Portugal en voor Spanje en dat bepleiten we nu voor Griekenland. Zij moeten wat ons betreft twee jaar extra de tijd krijgen om hun plannen door te voeren.”

De EU, het IMF en de Europese Centrale Bank (ECB) onderzoeken momenteel of de hervormingsplannen van Griekenland voldoende zijn om het land in aanmerking te laten komen voor het volgende deel van de beloofde noodleningen. “Er wordt hard gewerkt om alle problemen te behandelen”, zei Lagarde daarover. “We moeten de hervormingen beoordelen, de mogelijke financiering en de gevolgen voor de schuldpositie van het land. We doen alles om te helpen. Het doel is om Griekenland uiteindelijk weer op eigen benen te laten staan.”

Aangeboden door onze partners