Michel Wuyts: 'De grootste vedette blijkt een valsspeler'

© jobat.be

De erelijst van de Tour zou best een zwart gat vertonen tijdens de jaren van Lance Armstrong. Dat vindt VRT-wielercommentator Michel Wuyts. Hij vindt het gedrag van Armstrong 'potsierlijk, ridicuul en zelfs ergerlijk'.

bbd

Armstrong houdt blijkbaar nog steeds zijn onschuld vol, dit terwijl haast al zijn ploegmaats dopinggebruik hebben toegegeven.

Wuyts vindt dat ridicuul en ergerlijk. 'De grootste vedette die het wielrennen gecreëerd heeft, is vervallen tot een ordinaire valsspeler.' Hamilton geeft in zijn getuigenis zelf toe dat de ploeg-Armstrong de concurrentie twee jaar vooruit was. Dat bewijst vals spel.

Blijkbaar voelde Armstrong zich onaantastbaar en leidde dit tot excessen van georganiseerd gebruik. Wat Wuyts nog het meest verrast, is dat dit zo snel na de Festina-affaire gebeurde.

Heel opvallend is dat het Amerikaans antidopingagentschap Usada stelt dat de internationale wielerunie UCI medeplichtig was. In 2001 zou een epotest van Armstrong uit de Ronde van Zwitserland in de doofpot zijn beland, in ruil voor 100.000 dollar.

Volgens Wuyts moet huidig UCI-voorzitter McQuaid duidelijk afstand nemen van de toenmalige voorzitter Verbruggen. 'De UCI moet Armstrong schrappen van de erelijst van de Tour. Laat de erelijst van die Rondes tussen 1999 en 2005 maar gewoon leeg.'

Volgens Wuyts is het ondenkbaar dat Johan Bruyneel terugkeert in het wielrennen. Het Amerikaans rapport stelt immers heel cru dat Bruyneel jonge renners als Zabriskie en Vande Velde leerde doping nemen.

Het rapport van het Usada noemt nergens Belgen. Belgische renners in het team van Bruyneel, Tom Boonen bijvoorbeeld, waren geen klassementsrijders in de Tour.

In de Tour van 2009 wou Bruyneel een tijdlang geen interviews geven aan Sporza omdat Michel Wuyts in een column te kritisch was geweest voor de ploegleider. Bruyneel vond Wuyts te anti-Bruyneel. Blijkbaar had de VRT-commentator daar toch wel redenen voor.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten