Burgemeester Claes verliest maar zou coalitiegesprekken voeren met CD&V

© Kris Van de Sande

In Hasselt verliest Helemaal Hasselt meer dan vijftien procent. De lijst van burgemeester Hilde Claes blijft wel de grootste partij met 33%. N-VA komt als tweede uit met 25 procent. Steven Vandeput (N-VA) stak onmiddellijk de hand uit naar CD&V, maar diens lijsttrekker Ivo Belet zou momenteel met Claes onderhandelen om samen in een coalitie te stappen.

rvs

Helemaal Hasselt klokte af op 33%, goed voor 15 zetels. De N-VA van Steven Vandeput staat met 25,5% op een tweede plaats en mag elf gemeenteraadsleden afvaardigen.

CD&V vervolledigt met 22,7% de top drie. De lijst Groei-Open VLD staat op een verlies van 2,6%en haalt 9,9%van de stemmen. Vlaams Belang verliest fors met 8,4% en komt uit op 5,5%. Leefbaar Hasselt behaalt ten slotte 3,3 procent.

De strijd tussen de drie kopstukken in Hasselt werd beslecht in het voordeel van Hilde Claes. Zij kreeg 7.342 voorkeursstemmen, Ivo Belet (CD&V) 6.516 en Steven Vandeput (N-VA) 4.201.

Vandeput

N-VA-lijsttrekker Steven Vandeput reageerde zeer tevreden. 'Hasselt heeft gekozen voor verandering en dus voor N-VA.' Vandeput liet al uitschijnen met welke coalitie hij Hasselt zou willen besturen: 'Ook onze kartelpartner en Open VLD doen het goed. Mijn deur staat open voor Ivo Belet.'

Nu zou Belet echter samenzitten met de burgemeester om over een coalitie te onderhandelen. Vandeput reageerde al teleurgesteld: 'Klaarbijkelijk zit men samen om alles verder te zetten zoals het was. Die twee partijen (Helemaal Hasselt en CD&V) hebben de voorbije weken serieus komedie gespeeld. Het valt nu nog moeilijk te ontkennen dat er een voorakkoord was.'

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten