Niels Albert wint duel met Kevin Pauwels in Ronse

© ISOSPORT/Claessen

© Peter Malaise

1 / 2

Niels Albert heeft de GP Mario De Clercq gewonnen. De Balenaar nam in Ronse na een lang duel de maat van Kevin Pauwels, die als tweede over de streep kwam. Sven Nys werd een minuut later derde. Pauwels wordt door bonificatieseconden bij de tussenspurt wel de eerste leider in de Bpost Bank Trofee.

jvh

Strijd om seconden

In Ronse werd met de GP Mario De Clercq de eerste manche van de Bpost Bank Trofee verreden. Dat regelmatigheidscriterium vervangt de vroegere GvA-Trofee, en voerde meteen een nieuwigheid in het veldritwereldje in: de winnaar wordt dit jaar niet bepaald op basis van punten, maar verreden tijd. Op voorhand werd vooral gekeken naar Belgisch kampioen Sven Nys en wereldkampioen Niels Albert voor de winst, het duo domineerde het seizoensbegin, Nys klopte Albert enkele keren in de sprint.

Kevin Pauwels leeft nog

Het talrijk opgedaagde publiek op de Hotond zag Nys zijn start echter compleet missen. Na een tumultueuze start was het de winnaar van vorig jaar, Kevin Pauwels, die op kop reed. Pauwels kende een moeilijk seizoensbegin, maar was nu duidelijk wel op de afspraak. Hij pakte ook de eerste 15 bonificatieseconden bij de tussensprint, Niels Albert was bij de pinken en kreeg als derde (na de Nederlander Thijs Van Amerongen) vijf boniseconden.

Niels Albert zet de turbo aan

Het drietal sloeg een kloof met de concurrentie, waar Tom Meeusen, Bart Aernouts en Bart Wellens de achtervolging leidden, Sven Nys zat nog steeds niet in de kop van de wedstrijd. Op dat moment zag Niels Albert zijn kans schoon. Hij zette de turbo aan en gooide meteen Van Amerongen overboord, Pauwels kon in zijn wiel blijven hangen. In de achtergrond probeerde Sven Nys de achtervolging op te zetten, maar Albert was duidelijk de sterkste man in koers vandaag en reed steeds verder weg. Tom Meeusen Kevin Pauwels moest de Balenaar meter na meter laten gaan, maar brak niet. Dat was wel het geval voor Tom Meeusen en Dieter Vanthourenhout, die opgaven en meteen vijf minuten aan de broek krijgen in het klassement. Pauwels beet door met de secondenstrijd in het achterhoofd en bleef hangen op een tiental seconden, Sven Nys volgde op een kleine minuut.

Man tegen man

Niels Albert bleef alles geven tot op de meet, maar Kevin Pauwels gaf de BKCP Powerplus-renner geen meter cadeau. Albert moest blijven rijden want bij het minste foutje zat Pauwels opnieuw in zijn wiel, maar Albert haalde de meet zonder kleerscheuren en kwam als winnaar over de meet. Pauwels werd vier seconden later al tweede, Sven Nys krijgt als derde al 1'09" aan de broek. Bart Aernouts en Klaas Vantornout vervolledigen de top-5.

In de tussenstand van de Bpost Bank Trofee is Kevin Pauwels de eerste leider, hij leidt dankzij de verdiende bonificatieseconden onderweg voor Niels Albert, Sven Nys is ook hier derde. Op 1 november wordt met de Koppenbergcross in Oudenaarde de tweede manche van de Bpost Bank Trofee gereden.

Uitslag GP Mario De Clercq:

1. Niels Albert (Tremelo/BKCP-Powerplus) 57:312. Kevin Pauwels 0:043. Sven Nys 1:094. Bart Aernouts 1:225. Klaas Vantornout 1:526. Thijs van Amerongen (Ned) 1:587. Bart Wellens 2:078. Lars van der Haar (Ned) 2:389. Philipp Walsleben (Dui) 2:5210. Rob Peeters 2:57

Tussenspurt:

1. Kevin Pauwels 15 sec2. Thijs van Amerongen 10 sec3. Niels Albert 5 sec

Belgacom snelste ronde:

1. Kevin Pauwels2. Niels Albert3. Klaas Vantornout

Algemene rangschikking Bpost Bank Trofee:

1. Kevin Pauwels 57:102. Niels Albert 0:013. Sven Nys 1:254. Bart Aernouts 1:435. Thijs van Amerongen 2:096. Klaas Vantornout 2:137. Bart Wellens 2:288. Lars van der Haar (Ned) 2:599. Philipp Walsleben (Dui) 3:1310. Rob Peeters 3:18

LEES OOK

Nu in het nieuws