Leidersduo stapt op bij Citigroup

© REUTERS

Vikram Pandit, de ceo van bankconcern Citigroup, heeft zijn ontslag ingediend. Het ontslag komt als een donderslag bij heldere hemel, één dag na de bekendmaking van de kwartaalresultaten. Ook coo John Havens verlaat Citygroup. Met dit duo vertrekt de leiding die Citigroup in 2008 door moeilijke crisiswateren laveerde.

jta

Volgens een persmededeling van Citigroup-bestuurslid Michael O'Neill wordt Pandit vervangen door Michael Corbat, het voormalige divisiehoofd voor Europa, Afrika en het Midden-Oosten. Wie operationeel directeur Havens zal vervangen, is nog niet bekend.

Gisteren pakte Citigroup nog uit met een omzetaangroei van 3 procent in het afgelopen kwartaal. De winst kromp echter van 3,77 miljard tot 468 miljoen dollar. Een afschrijving van 2,9 miljard dollar op de verkoop van het belang in makelaar Smith Barney duwde de winst fors lager.

Toch profiteerde Citigroup van een eenmalige belastingmeevaller van 582 miljoen dollar en spinde de bank ook garen bij de toenemende inkomsten uit de obligatiehandel.

Het aandeel Citigroup zakte meteen 2,5 procent op de Amerikaanse beurzen na de bekendmaking van het vertrek van Pandit en Havens. Beleggers vragen zich af waarom het duo de leiding uit handen geeft na een succesvol parcours doorheen de crisis waar de bank ook sterker uitkwam. Intussen heeft het aandeel zich hersteld.

'Gezien de vooruitgang van de voorbije jaren, heb ik beslist dat dit het ideale moment is om het roer over te laten aan iemand anders, aldus Pandit in een persmededeling. 'Corbat is de juiste persoon om de uitdagingen van de volgende jaren tot een goed einde te brengen.'

Parcours Pandit niet helemaal vlekkeloos

In maart verwierp de Amerikaanse Federal Reserve de kapitaalplannen voor de toekomst van de bankgroep na een stresstest. Vikram Pandit had analisten en beleggers verzekerd dat de plannen om de dividenden op te schroeven zeker goedgekeurd zouden worden.

Er klinkt ook kritiek op het 'schimmige' beleid van Pandit. 'Wat Pandit en Havens deden droeg bij tot de onzekerheid rond Citigroup', zegt Matt McCormick, analist en portfoliomanager bij Bahl & Gaynor in Ohio. 'Er dreef een voortdurende wolk van onzekerheid boven Citigroup. Er heerste altijd onrust, en dat heeft vaak zijn effect gehad op de koers van het aandeel.'

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten