Demesmaeker vervangt Brepoels in Europees parlement

© BELGA

Frieda Brepoels (N-VA) wordt de nieuwe burgemeester van Bilzen en dus is er een vervanger nodig in het Europees parlement. Dat komt goed uit voor Mark Demesmaeker. Hij won de verkiezingen in Halle, maar werd door een coalitie van CD&V, SP.A en Open VLD buitenspel gezet. Nu gaat hij naar het Europees parlement, meldt deredactie.be. 

svdb

Demesmaeker haalde met zijn N-VA in Halle net geen dertig procent, een sprong van één naar twaalf zetels in de gemeenteraad. De CD&V van burgemeester Dirk Pieters haalde ruim 23 procent. Demesmaeker beschouwde het als een ‘slag in het gezicht van de kiezer’ toen bleek dat hij buitenspel werd gezet in een coalitie van CD&V, Open VLD en SP.A.

In Bilzen ging het er - min of meer - omgekeerd aan toe. Daar haalde Frieda Brepoels (N-VA) het net niet van zittend burgemeester Johan Sauwens (CD&V). Die laatste wilde graag een coalitie vormen met de N-VA, maar daar wilde Brepoels niet van weten. Zij vormde een coalitie met Open VLD en Pro Bilzen, tegen CD&V. Sauwens zei schertsend dat ze ‘zich heeft moeten uitkleden om burgemeester te worden.’

Maar nu past de N-VA-puzzel dus in elkaar: Demesmaeker kan naar het Europees parlement om Brepoels te vervangen. Hij begon zijn carrière als nieuwsanker bij VTM en presentator van het VTM-programma ‘Groene Vingers’. In 2004 stond hij voor het eerst op een lijst bij N-VA, voor de Vlaamse verkiezingen. Twee jaar later werd hij schepen in Halle.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten