Peter Reekmans (LDD) burgemeester Glabbeek dankzij CD&V-overloper ?

© rr

Vlaams parlementslid Peter Reekmans (LDD) heeft in Glabbeek een coalitie gevormd tussen de Dorpspartij, waarvan hij lijstduwer en stemmenkampioen was, en SP.A. Beide partijen bereikten slechts een meerderheid met de hulp van een CD&V-verkozene die overstapte naar de Dorpspartij.

dgs, loa

De Dorpspartij van Reekmans en CD&V haalden elk 6 zetels, Open-VLD-Samen en SP.A elk 2 en N-VA 1. Op verkiezingsavond kondigden CD&V, Open VLD-Samen en N-VA aan een coalitie te vormen. Maar volgens Reekmans ging CD&V-verkozene Hilde Holsbeeks niet akkoord met deze gang van zaken.

'Ze vond het niet werkbaar met zoveel kleine partijen. Ze heeft haar partij nog overhaald om met mij te praten, maar dat heeft nergens toe geleid. Toen heeft ze besloten om zich aan te sluiten bij de Dorpspartij', geeft Reekmans zijn versie van de feiten in De Ochtend op Radio 1.

Maar CD&V, Open VLD-Samen en N-VA beschuldigen Reekmans van omkoping. In een gezamenlijke mededeling wijzen de partijen erop dat de Dorpspartij Holsbeeks over de brug haalde door allerlei financiële beloftes en een schepenmandaat. Er zou ook een job in het vooruitzicht gesteld zijn voor haar zoon.

Reekmans ontkent formeel: 'Ik heb niemand omgekocht. Als iemand schepen maken omkoping is, dan is dat in heel Vlaanderen gebeurd. Hilde heeft genoeg voorkeurstemmen gehaald om de top vier van de Dorpspartij te halen.'

De nieuwe burgemeester heeft zijn advocaat gevraagd de zaak te onderzoeken. Of er een klacht van laster komt tegen de oppositiepartijen, weet hij nog niet. 'Ik ben geen jurist', stelde hij.

CD&V, Open VLD-Samen en N-VA leggen zich ook nog niet neer bij de machtswissel: ze wijzen erop 'dat Holsbeeks luidens artikel 45 van het Gemeentedecreet het beloofde schepenmandaat niet kan opnemen zonder de steun van de meerderheid van de CD&V-verkozenen' en gaan na 'welke stappen zij op politiek en juridisch vlak kunnen ondernemen tegen de Dorpspartij en Holsbeeks'.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten