Herman De Croo: 'Alexander blijft Brakel volgen'

© rr

Alexander De Croo blijft zetelen in de gemeenteraad van Brakel en zal die zelfs voorzitten. Dat heeft Herman De Croo vanmorgen gezegd in De Ochtend.

bvb

Herman De Croo kwam reageren op de coup de theatre van gisteravond . Toen raakte bekend dat Alexander De Croo de nieuwe vicepremier en minister van pensioenen wordt. Hij volgt Vincent Van Quickenborne op die burgemeester van Kortrijk wordt.

Twee dagen geleden liet De Croo in Terzake nog verstaan dat hij Vincent Van Quickenborne niet zou vervangen in de federale regering, maar de voorkeur gaf aan de post van burgemeester in Brakel.

Vader Herman De Croo draaide in De Ochtend gezwind rond de hete brij heen en stelde dat onder meer Geert Bourgeois en Karel De Gucht in het verleden hun burgemeesterssjerp lieten vallen voor een job als minister.

"Alexander zal in december benoemd worden tot burgemeester, maar er zal onmiddellijk een waarnemende burgemeester worden aangeduid. Hij blijft wel lid van de gemeenteraad en blijft die voorzitten. Hij blijft dus wel verbonden met de lokale politiek in Brakel", aldus De Croo. Wanneer het mandaat van De Croo als minister eindigt, kan hij de functie van burgemeester onmiddellijk opnieuw opnemen.

Volgens Herman De Croo heeft zijn zoon de voorbije 48 uur consultaties gehouden met verschillende Open VLD-kopstukken. Zelf was hij niet betrokken. "Wellicht is tijdens die gesprekken een consensus ontstaan rond het feit dat Alexander De Croo minister zou worden."

De Croo is naar eigen zeggen trots op zijn zoon. "Hij wordt de derde liberale minister van pensioenen en wordt vicepremier op een cruciaal moment in de begrotingsgesprekken."

Of er druk vanuit de andere partijen werd uitgeoefend om snel een opvolger voor Vincent Van Quickenborne aan te duiden, wil Herman De Croo niet gezegd hebben. "Ons partijbureau had Alexander maandag al gevraagd om snel een opvolger te zoeken, gezien het nakende begrotingsconclaaf. Dat was trouwens ook de wens van Vincent Van Quickenborne."

Ook over de opvolging van Alexander De Croo als partijvoorzitter blijft Herman De Croo op de vlakte. "Ik ga hier niemand naar voor schuiven", aldus De Croo. Zelf is hij alleszins geen kandidaat.

Over de mogelijkheid dat Gwendolyn Rutten voorzitter wordt, zei De Croo dat Rutten zeker een bekwame kandidate is, die de partij een andere stijl en een andere smoel zou geven.

LEES OOK

Nu in het nieuws