‘Europa moet herstructureringen kunnen screenen’

De Europese Commissie moet herstructureringen bij multinationals kunnen screenen om eerlijke concurrentie te waarborgen tussen vestigingen in verschillende Europese landen. Dat stelt Europarlementslid Kathleen Van Brempt (sp.a) in een reactie op de aangekondigde sluiting van Ford Genk.

bvb

Van Brempt deelt de analyse van haar CD&V-collega Ivo Belet dat Genk de prijs betaalt voor de herstructurering bij Ford omdat Vlaanderen in vergelijking met Spanje een kleine afzetmarkt is. Ze verwijst naar een voorstel dat de Europese socialisten uitwerkten na de sluiting van Opel Antwerpen. Volgens dat voorstel zou de Commissie herstructureringsplannen moeten screenen en evalueren of beslissingen over sluitingen gebaseerd worden op objectieve criteria.

“Dat multinationals er nog steeds in slagen Europese lidstaten tegen elkaar uit te spelen is wraakroepend”, meent Van Brempt. Bij de Commissie hoort het Antwerpse Europarlementslid vooralsnog echter vooral bezwaren tegen het voorstel. “Over overnames en fusies in het bedrijfsleven heeft de Commissie heel wat te zeggen. Bij herstructureringen ligt dat blijkbaar veel moeilijker”.

Belet wendde zich woensdag reeds tot eurocommissaris voor Interne Markt Michel Barnier om het verband tussen de sluiting van Ford Genk en de Europese eenheidsmarkt aan te kaarten. De Limburger verwijst onder meer naar artikel 26.3 uit het Europese verdrag, dat stelt dat de Europese Commissie actie kan ondernemen om “een evenwichtige vooruitgang” van de sectoren in de interne markt te garanderen.

Van Brempt betreurt voorts dat “het liberale besparingsfetisjisme” van Europa ervoor zorgt dat er geen ruimte voor investeringen is. Investeren in innovatie en de ontwikkeling van duurzame wagens is nochtans absoluut noodzakelijk, meent ze. Begin volgende maand presenteert de Europese Commissie Cars2020, haar actieplan voor een duurzame en competitieve automobielindustrie in Europa.

Belet wil Europese Commissie interpelleren

De Europese Commissie moet actief tussenbeide komen bij grootschalige herstructureringen die verband houden met de werking van de Europese eenheidsmarkt. Zo reageert CD&V-Europarlementslid Ivo Belet op de sluiting van Ford Genk. Hij heeft daarover woensdag een interpellatie ingediend bij bevoegd eurocommissaris Michel Barnier.

Volgens Belet sluit Ford de fabriek in Genk omdat de Belgische markt kleiner is dan de Duitse of de Spaanse. Het bedrijf kampt met overcapaciteit en zware verliezen en wil die niet afwentelen op markten met veel potentiële klanten, zoals ook al met Opel Antwerpen gebeurde.

"Deze ongelijke behandeling is onrechtvaardig en onverteerbaar. Ze is ook in strijd met de principes van de Europese interne markt. De Commissie zou daarom actief moeten tussenbeide komen bij dergelijke grootschalige herstructureringen die verband houden met de werking van de interne markt. Dat is de enige manier om ze evenwichtig en sociaal aanvaardbaar te laten gebeuren", aldus Belet.

Het Limburgse Europarlementslid wijst erop dat de werknemers een beroep kunnen doen op middelen uit het Europees globaliseringsfonds. Volgens hem zal ongeveer 15 miljoen euro beschikbaar worden om werknemers om te scholen en te helpen bij de zoektocht naar nieuwe jobs.

Daarnaast moeten de beschikbare Limburgse reconversiemiddelen worden ingezet om alternatieven te creëren. Belet wijst erop dat vele ondernemingen over knowhow beschikken. "Het is zaak om op deze kennis verder te bouwen en zo mee de toekomst van dit industrieel weefsel veilig te stellen. Limburg en Vlaanderen hebben nog altijd prima troeven in huis om zich als Center of excellence in de autosector verder te ontwikkelen."

PS-Europarlementslid Marc Tarabella verwijst intussen ook naar de impact van het Europese vrijhandelsakkoord met Zuid-Korea, dat steeds meer auto’s uitvoert naar Europa. Hij is ongerust dat een mogelijk vrijhandelsakkoord met Japan de achteruitgang van de autoproductie in Europa nog zal versterken.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten