Kritiek Geert Noels op Jean-Luc Dehaene gaat Twitter rond

© Marc Herremans - Corelio

Een Twitter-bericht waarin econoom Geert Noels uithaalt naar voormalig premier Jean-Luc Dehaene werd de voorbije uren meer dan duizend keer geretweet.

bvb

"Een 71-jarige-nog steeds bijklussende-ex-premier pleit voor brugpensioen op 50j op TV. Indien verontwaardigd: Retweet. Het moet anders," schreef Noels gisteren op Twitter.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Noels verwees met zijn tweet naar het pleidooi van Jean-Luc Dehaene op radio en tv om de werknemers van Ford Genk op brugpensioen te sturen vanaf 50 jaar.

'De omvang van het probleem is van die aard dat men iets moet kunnen afwijken van de algemene regel. Als brugpensioen ergens nog zijn nut heeft, dan is het wel in een geval als Ford Genk. Men moet het brugpensioen terugdringen daar waar het tot een recht verworden is, in bedrijven die niet in moeilijkheden zijn. Maar in sociale drama's zoals in Genk, denk ik dat men op dat vlak soepeler moet zijn,' aldus Dehaene gisteren op Radio 1.

Een opinie waar Geert Noels het dus duidelijk niet mee eens is. Noels liet eerder al verstaan dat werknemers zo vroeg op brugpensioen sturen een verkeerd signaal is. "Brugpensioen zet internationale bedrijven aan hun vestiging te sluiten in België eerder dan andere landen. Bevestigd door multinationals," aldus nog Noels gisteren op Twitter.

‘Uiteraard had ik flink wat reactie verwacht’, zegt Geert Noels vanuit Venetië, waar hij ‘met de voeten in het water’ de retweet-cijfers met de minuut ziet oplopen. ‘Ten eerste is Twitter een jong medium en begrijpen jongeren meer dan wie ook dat zij de factuur van al die brugpensioenen gepresenteerd zullen krijgen. Anderzijds hebben steeds meer landgenoten de buik vol van altijd weer dezelfde recepten die niets fundamenteel oplossen. Ik heb het dan niet enkel over brugpensioen, maar ook over de discussie rond het eenheidsstatuut arbeiders-bedienden en natuurlijk ook de loonkosten.’

‘Bwah! Ze doen maar op Twitter. Ik blijf achter mijn uitspraken staan’, reageert ex-premier Dehaene in zijn bekende no-nonsense stijl. ‘Al heb ik het cijfer van 50 jaar niet in de mond genomen. Meer heb ik daar niet aan toe te voegen.’

Andere twitterende landgenoten echter wel. Zoals professor fiscaliteit Michel Maus, die er nog een schepje bovenop doet: ‘En deze bijklussende premier draagt met 2,58% belasting op optiepakket van 3,2 milj. € InBev-aandelen niet op voor de kosten.’

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten