Protesten bij uitreiking eredoctoraat

Christine Lagarde flatert bij ontvangst eredoctoraat KULeuven

© AP

Christine Lagarde heeft maandagavond in Kortrijk haar eredoctoraat van de KULeuven in ontvangst genomen. Lagarde kreeg het eredoctoraat wegens haar 'sterk leiderschap en haar uitzonderlijke macro-economische visie' in tijden van crisis. Lagarde sprak tijdens een luchtige speech haar trots uit, maar maakte ook een flinke uitschuiver. Buiten aan de stadsschouw werd ook geprotesteerd tegen de uitreiking.

jta

Na de dankwoordjes opende Lagarde met een kleine uitschuiver door burgemeester Stefaan De Clerck te feliciteren met zijn herverkiezing, terwijl Vincent Van Quickenborne vanaf januari 2013 de plak zwaait in Kortrijk. Lagarde ging vlot voort met een luchtige toespraak waarin ze zelfs een lichte sneer gaf aan de KULeuven.

Lagarde pleitte namelijk voor diversiteit om goed leiderschap te verkrijgen, en in het bijzonder voor meer vrouwen op hoge functies. Tijdens dat pleidooi wierp ze een opmerkelijke blik op het heerschap van de KULeuven dat haar op het podium vergezelde.

De voormalige Franse minister van Economie en Financiën had het ook nog over de huidige financiële uitdagingen. 'De crisis definieert ons, maar ze definieert ons vooral op de wijze hoe we ze zullen overwinnen', aldus Lagarde. 'We moeten de groei herstellen, vooral voor het creëren van jobs, maar we moeten ook de hoop in kansen en waardigheid herstellen.'

Rector Marc Waer overhandigde haar het doctoraat voor 'eminent en visionair leiderschap, daadkracht, een open en heldere communicatie en de volgehouden inspanning om haar boodschap kenbaar te maken.'

Protest tegen uitreiking eredoctoraat

Een vijftigtal jongeren trotseerde maandagavond de hevige regen in Kortrijk om hun ongenoegen te uiten over de overhandiging van het eredoctoraat aan Christine Lagarde door de KULeuven. Een achttal progressieve organisaties protesteerde tegen het 'asociale beleid' van het Internationaal Monetair Fonds, waar Lagarde het hoofd van is.

Onder meer leden van Comac, de jongerenvleugel van de PVDA, hadden zich vastgeketend aan de ingang van de Kortrijkse stadsschouwburg om te protesteren tegen de uitreiking van het eredoctoraat aan de IMF-topvrouw.

'Dit eredoctoraat maakt pijnlijk duidelijk hoever de KU Leuven staat van de realiteit van de werkende bevolking', zegt Jouwe Vanhouttegem, ondervoorzitter van Comac. Volgens Comac worden miljoenen mensen getroffen door de besparingen die door, onder andere het 'elitaire' IMF, worden opgelegd. De grote ondernemingen, de grote schuldigen van de huidige crisis volgens Comac, ontspringen echter de dans.

Ook de organisaties Fairfin, Attac Vlaanderen en Ander Europa steunden de actie, samen met de jongerenvakbonden van het ACV en het ABVV. 'We hebben het niet zozeer gemunt op Lagarde, maar wel op de organisatie', zegt Tom Vrijen van de ACV-Jongeren.

Ook hij begrijpt niet dat de KULeuven een eredoctoraat overhandigde aan Lagarde. 'We worden er geleerd om kritisch te zijn, terwijl de huidige crisis momenteel op de kap van de werkende bevolking terecht komt. We verwachten als ACV Jongeren een meer kritische kijk van de universitaire instelling.'

Christine Lagarde heeft echter weinig of niets gemerkt van de protestactie. Zij was al binnen in het gebouw toen de Comac-leden zich aan het vastketenen waren.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten