Vandeurzen tikt Geena Lisa op de vingers

© wdk

© *

De promotionele wijze waarop een VRT-omroepster op 6 september het boek ‘De Voedselzandloper’ van Kris Verburgh aankondigde was ‘ongepast’. Dat stelt Vlaams Welzijnsminister Jo Vandeurzen in antwoord op een schriftelijke vraag van Dirk Van Mechelen (Open Vld). De bewuste omroepster was Geena Lisa.

lnz

De omroepster had op tv verteld ‘dat ze veel van geleerd had van dit bijzonder interessant boek’.

Vlaams minister Jo Vandeurzen reageerde en stelde:‘VRT-personeelsleden mogen nooit de geloofwaardigheid van de openbare omroep schaden. Journalisten moeten de onpartijdigheid volledig bewaren. Voor andere medewerkers zoals presentatoren geldt gepaste onpartijdigheid. Dat betekent dat ze een zekere sympathie kunnen laten blijken zolang dit geen afbreuk doet aan de geloofwaardigheid van hun functie en presentatie.'

‘Het aanraden van een boek dat controversieel en wetenschappelijk gecontesteerd wordt hoort daar niet bij’, aldus Vandeurzen.

‘Op dat ogenblik was de wetenschappelijke controverse rond het boek volgens de VRT echter nog niet losgebarsten. De omroepster wou volgens de VRT dan ook geen partij kiezen in dit debat. Het boek was wel al 4 maanden oud maar er was op dat ogenblik nog maar weinig kritiek op bekend geworden’, aldus de minister mede namens Mediaminister Lieten aan wie Van Mechelen dezelfde vraag voorlegde.

In het persbericht over de zaak wordt de omroepster niet bij naam genoemd. Navraag leerde onze redactie evenwel dat het om Geena Lisa gaat

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten