Sabam wil ‘sympathie betuigen’ aan werknemers Ford Genk

© BELGA

Sabam laat weten dat het de werknemers van Ford Genk wil steunen en een eventuele vergoeding zal terugstorten. De auteursrechtenvereniging reageert daarmee op de ophef die is ontstaan na de afgelasting van een reeks benefietoptredens aan de bedrijfspoort. De vakbonden vreesden voor een gepeperde rekening van Sabam en hebben intussen al laten weten dat het afgelaste programma niet zal herstart worden.

jns

Vanaf zondag zouden verschillende muziekgroepen die banden hebben met de werknemers van Ford Genk starten met enkele optredens. Een week lang zouden ze enkele nummers komen spelen voor de mensen die de wacht houden aan de fabriekspoort.

De concertreeks werd echter op het laatste moment geannuleerd na telefonisch contact met Sabam. De vakbonden vreesden een gepeperde rekening voor de optredens. Er was sprake van een bedrag van 10.000 tot 18.000 euro.

Sabam ontkent die berichten maandag . ‘Als er enkel live muziek wordt gebracht, de artiesten gratis komen optreden en er geen inkom wordt gevraagd, dan is de enige doorslaggevende factor de oppervlakte’, zegt Jérôme Van Win, communicatiemanager bij Sabam. ’Bij 1000 m² gaat het dan om een bedrag van 175 euro’.

‘Mochten de optredens plaatsvinden, dan zal voor dit bedrag een factuur worden opgemaakt om de auteurs van de uitgevoerde werken te vergoeden. Maar wij als Sabam wensen net onze sympathie te betuigen aan alle door de beslissing van Ford getroffen werknemers. Daarom zullen we, als het evenement doorgaat, hetzelfde bedrag dat we innen voor de auteurs, vanuit Sabam zelf als steun overmaken aan de organisatoren.’

De vakbonden lieten al weten dat de concerten er toch niet meer zullen komen.

Aangeboden door onze partners