Onderzoek naar Rik Daems in fraudedossier telkens afgewezen

Bron © Belga

Foto: BELGA

Het parket-generaal van Brussel wilde onderzoeken wat precies de rol van Rik Daems was in een fraudedossier rond de verkoop van de Financietoren. Maar dat verzoek werd tot twee maal toe afgewezen. Dat blijkt vrijdag uit gegevens die het parket-generaal van Brussel vrijgeeft aan De Tijd.

In 2000 besloot de paars-groene regering-Verhofstadt de Financietoren in Brussel te verkopen. In 2001 haalde vastgoedgroep Breevast het contract binnen, maar onder meer de Bijzondere Belastinginspectie (BBI) stelde zich vragen bij de verkoop. De BBI diende hiervoor een klacht in bij het Brussels parket opdat er een onderzoek naar corruptie ingesteld zou worden.

Het Brussels parket sloot in 2009 zijn onderzoek af, waarna drie verdachten vervolgd werden voor belastingfraude en witwassen.

Op het eerste gezicht leek het alsof Rik Daems, die als minister bevoegd was voor de verkoop van de toren, niet ter sprake kwam in het dossier. Achter gesloten deuren zou dat wel het geval zijn, zo meldt De Tijd.

‘Wij hebben wel degelijk gevraagd om verder onderzoek te voeren naar de rol van Rik Daems en hem te verhoren. Maar dat is ons geweigerd’, zegt Liliane Briers, woordvoerster van het parket-generaal.

‘Nadat het onderzoek was afgerond, diende één van de partijen een verzoekschrift in om bijkomend onderzoek te voeren naar de rol van Rik Daems. Alleen heeft de onderzoeksrechter dat geweigerd, net als de kamer van inbeschuldigingstelling op 8 september vorig jaar. Het is daarna nog eens gevraagd aan de raadkamer, die het opnieuw verwierp in april dit jaar. De motivering om het niet te doen, was telkens kort. Er waren volgens de rechters te weinig elementen om Rik Daems te horen’, aldus Briers in De Tijd.

Door lnz
AANGERADEN
Meest recent