HopiTAAL moet Nederlands verbeteren in Brusselse ziekenhuizen

Bron © Belga
BRUSSEL -

Brigitte Grouwels (CD&V), de Brusselse minister voor Informatica, heeft dinsdag in het ziekenhuis UVC Brugmann in Laken ‘HopiTAAL’ voorgesteld, een nieuwe elektronische omgeving voor de Brusselse ziekenhuizen om Nederlands te leren.

HopiTAAL is een samenwerking tussen Iris, het Huis van het Nederlands in Brussel en het Centrum voor Informatica voor het Brusselse Gewest (CIBG) en biedt een ludieke leeromgeving aan om medische terminologie in het Nederlands te leren.

De module bestaat uit drie niveaus en biedt verschillende opleidingen die zijn aangepast aan de verschillende functies binnen de gezondheidszorg.

Minister Grouwels wijst erop dat het belangrijk is dat iedereen zich in zijn moedertaal kan uitdrukken in noodsituaties. ‘In Brussel wonen of werken 300.000 Nederlandstaligen. Een tweetalige kwalitatieve dienstverlening in de gezondheidszorg is letterlijk van vitaal belang.’

Omdat er in Brussel veel buitenlanders werken en wonen, zal de software binnen het jaar ook beschikbaar zijn in het Frans en het Engels.

Iris, de koepel van de openbare ziekenhuizen in Brussel, en het Huis van het Nederlands Brussel werken sinds 2005 samen aan de uitbouw van een kwalitatief en innovatief taalbeleid. Sinds 2006 heeft Iris al cursussen Nederlands aangeboden aan 300 spoedartsen en sinds 2008 hebben al 250 onthaalmedewerkers een cursus Nederlands gevolgd.

Door gjs
TOP 10 MEEST GELEZEN