‘Europese Commissie doet aan struisvogelpolitiek sinds sluiting Ford Genk'

© AP

In het Europees Parlement werd dinsdagavond gedebatteerd over de herstructureringen in de Europese automobielsector. Verschillende Belgische volksvertegenwoordigers ondervroegen Commissaris voor Werkgelegenheid Laszlo Andor over de sluiting van Ford Genk, maar bleven na zijn antwoord op hun honger zitten. ‘De Commissie steekt haar kop in het zand', reageerde Kathleen Van Brempt (sp.a).

kidr

Andor liet verstaan weinig aan de herstructureringen te kunnen doen. De Commissie kan wel toezien op het toekennen van staatssteun en het naleven van de regels van de interne markt, maar verder kan ze enkel de gevolgen van de herstructureringen wat verzachten.

‘De Commissie wast haar handen in onschuld', zegt een boze Van Brempt. ‘Dat is schandelijke struisvogelpolitiek, want de Commissie kan hetzelfde doen als wat ze bij ‘mergers' en overnames doet, namelijk voluit haar rol als scheidsrechter spelen.'

Volgens de sp.a'ster kan de Commissie wel degelijk nagaan of bedrijven effectief iets doen aan de oorzaken van de herstructureringen. ‘In het geval van Ford is dat overcapaciteit. Maar de Commissie verkiest haar kop in het zand te steken.'

Ivo Belet (CD&V) vindt het niet kunnen dat grote bedrijven als Ford EU-lidstaten tegen elkaar uitspelen. Hij laakt de gebrekkige werking van de interne markt en roept de Commissie op daar iets aan te doen. Het Europees verdrag vraagt de Commissie voor “evenwicht” in de eengemaakte markt te zorgen en dat is precies wat ze moet doen, aldus Belet.

Zijn N-VA-collega Friede Brepoels wilde van Andor weten of de provincie Limburg kans maakt op speciale Europese hulp, zoals Beieren in het verleden 75 miljoen euro ontving. ‘Maar op de vraag of Limburg ook op iets dergelijks kan rekenen, bleef Andor het antwoord jammer genoeg schuldig', betreurt Brepoels.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten