Liesbeth Homans (N-VA) enige vrouw in ‘blank' en mannelijk schepencollege

© was

© koen fasseur - van Beygaerden

1 / 3

De onderhandelingen over de stad zijn nog volop aan de gang, maar nu al is duidelijk dat het volgende stadsbestuur overwegend blank en mannelijk zal zijn. Nu lijken ook Rob Van de Velde en André Gantman op weg naar het schepencollege. Liesbeth Homans (N-VA) is als vrouw de enige ‘vreemde eend in de bijt'.

vvb

Er zijn vandaag zeven (van de maximaal twaalf) leden van het nieuwe college bekend: bij N-VA zijn dat Bart De Wever als burgemeester, Liesbeth Homans, Koen Kennis en Ludo Van Campenhout, bij CD&V Marc Van Peel en Philip Heylen en Open VLD vaardigt Claude Marinower af. Wie welke schepenpost binnenhaalt, wordt pas na de onderhandelingen beslist, maar de grootste partij (N-VA dus) is daarvoor wel aan zet.

Homans lijkt de ideale kandidaat om het sociaal woningbeleid en het OCMW te hervormen. Volgens verschillende bronnen bij N-VA zal Koen Kennis, kabinetschef bij Vlaams minister Geert Bourgeois (N-VA), allicht Mobiliteit en Stadsontwikkeling overnemen van Ludo Van Campenhout. Van Campenhout, een econoom van opleiding, was van 2003 tot 2007 schepen van Toerisme en Economie. Van Peel wordt zo goed als zeker opnieuw Havenschepen en dat Heylen Cultuur opnieuw binnenhaalt, staat in de sterren geschreven. Bij Open VLD willen ze in de eerste plaats een goed liberaal bestuursakkoord en mikken ze vooral op Onderwijs voor generalist Marinower.

Huidig burgemeester Patrick Janssens (SP.A) koos in 2006 voor een college van negen om de stadskas te sparen. Wat De Wever gaat doen is nog niet duidelijk, maar allicht gaat hij nog op zoek naar minstens twee schepenen. Daarvoor circuleren volgens verschillende N-VA'ers vier namen: huidig schepen voor Financiën Luc Bungeneers (ex-Open VLD), die niet op de gemeenteraadslijst stond, zou in het schepencollege kunnen komen als schepen buiten de gemeenteraad; Rob Van de Velde (ex-LDD en parlementslid), die dankzij een computerfout meer dan 4.000 stemmen haalde en in 2009 in opspraak kwam in een fraudezaak; Chris Morel vader van de vorig jaar aan kanker overleden Marie-Rose Morel en André Gantman, (ex-Open VLD) die van 1995 tot 2000 schepen voor Personeelszaken was in Antwerpen, maar toen ontslag moest nemen omdat hij in verdenking was gesteld voor witwassen en fiscale fraude. Hij werd op 2 maart 2006 veroordeeld tot achttien maanden cel met uitstel voor misbruik van vertrouwen, witwaspraktijken en het onttrekken van gelden.

Over wie er schepen moet worden zijn ze bij N-VA, een maand voor De Wever de voordrachtsakte voor het nieuwe college wil neerleggen, niet uit. De Wever had er Morel graag bij gehad, maar die zou zich niet als teamspeler gedragen en ligt daardoor niet goed in de groep. Ook Bungeneers maakt weinig kans omdat N-VA'ers één ex-Open VLD'er (Van Campenhout) in het schepencollege meer dan genoeg vinden.

Van de Velde, ook genoemd als fractieleider, en Gantman zijn de kandidaten die volgens enkele N-VA'ers het best in de groep liggen. Met Gantman erbij kan De Wever de, in Antwerpen talrijk aanwezige, joodse gemeenschap achter zich scharen. Een struikelblok is wel dat de man een juridisch verleden met zich meesleept.

Door voor overwegend ‘witte mannen' te kiezen gaat N-VA zich niet geliefd maken bij de allochtone gemeenschap. Patrick Janssens weet sinds 14 oktober maar al te goed wat dat betekent. Er zijn wel twee allochtone kandidaten verkozen bij N-VA met Nabilla Ait Daoud (35), die een broodjeszaak uitbaat, en interne auditeur Leyla Aydemir (32), een kandidate die Ergun Top (CD&V) de partij heeft aangeraden, maar die hebben geen enkele politieke ervaring. ‘Een autochtoon kan even goed de belangen van de allochtone gemeenschap vertegenwoordigen door bepaalde accenten te leggen in het beleid', zegt een N-VA'er. ‘Ik denk niet dat de allochtone gemeenschap gediend is met een allochtone kandidate die maar 700 stemmen haalde.'

Allochtone districtsschepen

De enige geloofwaardige allochtone schepenkandidate zou kamerlid Zuhal Demir geweest zijn, maar die werd verrassend genoeg uitgespeeld in het district Antwerpen. Een gok die goed uitpakte, want het was helemaal niet zeker dat de partij het zo goed zou doen in de binnenstad - 9 zetels tegen 10 voor de Stadslijst. De Wever wil van haar de eerste allochtone districtsschepen maken. Een symbolische daad die het tegengewicht moet vormen voor het ‘witte mannelijke college'. Hij zal er dan ook alles aan doen om Demir in die zetel te krijgen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten