Tom Lanoye haalt uit naar Bart De Wever

© Novum PIET VAN DER MEER

Schrijver Tom Lanoye haalt in een opiniestuk fel uit naar N-VA-voorzitter en toekomstig Antwerps burgemeester Bart De Wever.

bvb

De N-VA-voorzitter verklaarde gisteren dat hij niets voelde voor het voorstel van Behoud de Begeerte en een 30-tal kunstenaars, om het Pieter De Coninckplein om te dopen naar het Herman De Coninckplein, naar de dichter die in 1997 overleed. 'Ik heb zelden een dergelijk idioot voorstel gehoord', stelt de toekomstige burgemeester.

Behoud De Begeerte betreurde gisteren al dat De Wever het voorstel enkel zag als een aanval op zijn gedachtegoed en zijn symbolent. "De Wever ziet enkel het negatieve, het positieve in ons voorstel is hem geen woord, geen gedachte, geen commentaar waard", aldus de organisatie in een persbericht.

Ook Tom Lanoye, een van de kunstenaars die het voorstel van Behoud de Begeerte steunt, hekelt de reactie van De Wever. Hij haalt in een opiniestuk zwaar uit naar de toekomstige burgemeester van Antwerpen.

Hij weerlegt onder meer dat de Vlaamse culturele elite zich zou afwenden van de Vlaamse identiteit. "Mag ik er overigens op wijzen dat een andere overleden literaire grootheid, Hugo Claus, De Leeuw van Vlaanderen heeft verfilmd? Meer eer kun je als auteur een andere auteur niet bewijzen", aldus Lanoye.

Volgens Lanoye weerspiegelt zijn Vlaamse identiteit zich ook in zijn eigen werk. "Ze is echter niet mijn enige identiteit. Die is tegelijk ook Belgisch, Europees en Waaslands, om er maar een paar te noemen. Zou Conscience dat een onzinnige stelling vinden?"

Lanoye hekelt verder ook dat De Wever in het Vlaams Parlement geen initiatieven lijkt genomen te hebben om de 200ste verjaardag van Conscience te herdenken."Welke initiatieven heeft Bart de Wever in 2012 voorgesteld in het Vlaams Parlement, waar hij de grootste fractie leidt? Welke vieringen heeft hij aangekaart bij de Vlaamse regering, waar hij deel van uitmaakt? Welke initiatieven heeft hij bepleit in de bijna afgelopen Antwerpse coalitie, waar hij ook al deel van uitmaakte?"

Lanoye sluit zijn stuk af met een tip voor de onderhandelaars op het Schoon Verdiep. "Herdoop dat plein in ‘Het Brouwerij De Coninck’-plein. Met de sponsorgelden die dat oplevert kunnen de sociale restaurants van ’t Stad misschien alsnog worden uitgebreid in plaats van koudweg opgedoekt," aldus Lanoye.

Lees het volledige opiniestuk

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten