Patrick Janssens stapt uit Antwerpse gemeenteraad

© WAS

Patrick Janssens heeft zaterdag aan de nieuw verkozen SP.A-fractie in Antwerpen meegedeeld dat hij vanaf 1 januari niet langer in de gemeenteraad zal zitten. SP.A zal de komende zes jaar in Antwerpen oppositie voeren. Een definitef afscheid van de politiek is het (nog) niet.

oom, bbd

'De afgelopen 10 jaar heb ik als burgemeester altijd geprobeerd een verzoenende rol te spelen, boven de partijpolitieke discussies te staan en op een constructieve manier met iedereen samen te werken', zegt Janssens.

‘Ik was ervan overtuigd dat dit het beste was voor Antwerpen en voor alle Antwerpenaars. Het ligt niet in mijn aard en zou ook ongeloofwaardig zijn om nu plots een heel andere rol op te nemen.'

'Ik ben de vele tienduizenden kiezers die geloven in ons project voor Antwerpen zeer dankbaar en ben ervan overtuigd dat we dat project ook vanuit de oppositie verder kunnen en moéten bewaken', gaat Janssens verder. Hij haalde op 14 oktober 49.858 persoonlijke voorkeurstemmen.

‘Maar dat (het bewaken van het project, red) gebeurt beter door andere mensen dan door een ex-burgemeester. In de nieuwe generatie die nu klaarstaat is bijzonder veel talent aanwezig en ik heb er alle vertrouwen in dat zij op een succesvolle manier zullen blijven werken aan de best mogelijke stad.‘ Hij laat tot slot weten dat hij zich, 'net zoals de voorbije weken, zal onthouden van commentaar over de politieke actualiteit'.

Verdere politieke toekomst onduidelijk

Janssens maakte dit nieuws vandaag bekend omdat de nieuwe SP.A-fractie van de Antwerpse gemeenteraad vandaag bijeen kwam om een aantal werkafspraken te maken.

Hij beseft dat hij als oppositieleider niets te winnen heeft na meer dan zes jaar burgemeesterschap. Elke inhoudelijke kritiek op het nieuwe bestuur zou worden geïnterpreteerd als komend van een 'slechte verliezer'.

Een definitief afscheid van de politiek is dit (nog) niet. Janssens blijft Vlaams Parlementslid. Voor het einde van het jaar mag daar geen nieuws meer over worden verwacht. De bijna ex-burgemeester moet eerst zelf alles op een rijtje zetten.

Janssens was één van de beroemde teletubbies tijdens de beste jaren van de SP.A. Daarvan blijven, na het afscheid van Stevaert en Vandenbroucke, nog enkel Vande Lanotte en Van den Bossche over.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten