'Groot verlies voor politiek' of 'Slag in het gezicht van kiezers'?

REACTIES. ‘Antwerpen is Patrick nog niet kwijt’

© wdk

De reacties op de beslissing van Patrick Janssens om op 1 januari uit de Antwerpse gemeenteraad te stappen, lieten niet lang op zich wachten.

hrt

Lauwers (SP.A): ‘Het hart van Patrick ligt nog steeds in Antwerpen’

Uittredend Antwerps schepen en lokaal SP.A-partijvoorzitter Guy Lauwers ziet voor Patrick Janssens nog een rol weggelegd in Antwerpen, ook al zal hij vanaf 1 januari niet meer in de gemeenteraad zetelen. 'Het hart van Patrick ligt nog steeds in Antwerpen en dat zal altijd zo blijven', zegt Lauwers. 'Zijn engagement eindigt niet bij een zitje in de gemeenteraad.'

Lauwers zegt veel respect en begrip te hebben voor de beslissing van Janssens om de gemeenteraad te verlaten. 'Daarnaast willen wij als SP.A uiteraard onze dankbaarheid betuigen voor alles wat Patrick de voorbije jaren voor ons en de stad gedaan heeft. Maar Antwerpen is Patrick nog niet kwijt', denkt Lauwers.

Wat Janssens voor Antwerpen concreet nog zal kunnen betekenen, is voorlopig niet duidelijk. 'Maar zijn visie op stedelijkheid, op de plaats die een stad kan en moet innemen in de samenleving, kan hij in ieder geval nog op vele andere manieren vertalen dan via de gemeenteraad', vindt Lauwers.

Heylen (CD&V): ‘Meer dan een collega’

Antwerps CD&V-schepen Philip Heylen, die bij de voorbije gemeenteraadsverkiezingen nog de Stadslijst vormde samen met Patrick Janssens, zegt respect te hebben voor zijn beslissing. Heylen beschouwt Janssens naar eigen zeggen “los van de politiek als meer dan een collega, zelfs een vriend” en bedankt hem voor de jarenlange samenwerking.

“Ik heb heel graag en heel oprecht met hem samengewerkt”, aldus Heylen. “Ik heb er niets dan respect voor dat hij nu zijn conclusies trekt na het verloop van het politieke spel.”

Heylen vindt dat Janssens veel voor de stad heeft betekend de voorbije jaren. “Hij heeft hier echt heel wat nieuwe zaken in gang gezet”, zegt hij. “Ik wens hem dan ook succes met al wat hij in de toekomst nog gaat doen.”

Marc Van Peel, de andere Antwerpse CD&V-schepen, wilde zaterdag liever niet reageren op de beslissing van Janssens.

Turtelboom (Open VLD): ‘Dank voor stempel die hij op stad heeft gedrukt’

Antwerps Open VLD-kopstuk Annemie Turtelboom heeft zaterdag kort gereageerd op het nakende vertrek uit de Antwerpse gemeenteraad van uittredend burgemeester Patrick Janssens. “Ik wil hem bedanken voor de stempel die hij tien jaar lang op de stad heeft gedrukt en de verschillende belangrijke projecten die hij heeft gerealiseerd”, aldus Turtelboom in een reactie aan Belga.

Almaci (Groen): ‘Spijtig voor de stad’

Ook Antwerps Groen-lijsttrekker Meyrem Almaci respecteert naar eigen zeggen de beslissing van uittredend burgemeester Janssens. Toch vindt ze het spijtig voor de stad, want “Antwerpen verliest iemand met heel wat ervaring en kennis”.

Almaci zegt te begrijpen dat Janssens het nu, na een zware campagne en de drukke persoonlijke tijden na de geboorte van zijn vierde zoon anderhalve week voor de verkiezingen van 14 oktober, niet meer ziet zitten om in de gemeenteraad te zetelen. “Dit is zijn persoonlijke beslissing en die moeten we respecteren”, vindt ze. “Maar voor Antwerpen en de gemeenteraad is zijn vertrek spijtig. Zijn fractie had zijn kennis zeker kunnen gebruiken.”

Dewinter (Vlaams Belang): ‘Slechte verliezer’

Een ander geluid horen we bij Filip Dewinter (Vlaams Belang). Die vindt dat Janssens zich een “slechte verliezer toont” door in de volgende legislatuur niet in de gemeenteraad te willen zetelen. “Dit is pijnlijk voor zijn kiezers en de stad”, zegt Dewinter. “Oppositie voeren vindt Janssens blijkbaar te min.”

Dat Janssens na tien jaar burgemeesterschap geen oppositierol meer zou kunnen vertolken, vindt Dewinter onzin. “Hij is toch SP.A-voorzitter geweest? Het is niet omdat hij daarna jarenlang boven de partijen heen moest staan, dat hij nu zijn fractie niet meer zou kunnen leiden.”

Dewinter ziet in de beslissing van Janssens een teken dat “enkel het burgemeesterschap hem interesseerde” en noemt de keuze “hooghartig”.

N-VA reageert voorlopig niet

Bart De Wever en N-VA reageren voorlopig niet. De partij houdt het erop dat het om een persoonlijke beslissing van Janssens gaat, “en die kunnen we alleen maar respecteren”.

N-VA zit dezer dagen nog volop in de onderhandelingen voor een Antwerps bestuursakkoord, samen met CD&V en Open VLD. Half december zou het akkoord rond moeten zijn, al wordt daar voorlopig geen inhoudelijke commentaar over gegeven.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten