Triggerfinger is grote winnaar van de MIA's

© vrt

© vrt

© triggerfinger

© vrt

© VRT

© VRT

© VRT

© VRT

1 / 8

Zaterdagavond werden de MIA's of de Music Industry Awards uitgereikt, zowat de belangrijkste muziekawards van het land. De rockers van Triggerfinger mochten de MIA voor 'groep', live-act' 'alternative' en 'hit van het jaar' in ontvangst nemen. Netsky, de andere favoriet, won in de categorie 'dance' en 'solo man'.

lnz, tib

Kris Peeters mocht de MIA voor 'hit van het jaar' uitreiken aan Triggerfinger voor hun cover van 'I Follow Rivers'. 'Soms gebeuren er dingen waar je geen vat op hebt: je doet een radioliedje en dan sta je plots negen weken op één' reageerde zanger Ruben Block. 'Dat zijn jullie die dat mogelijk hebben gemaakt, en ook een beetje Lykke Li'. Triggerfinger kreeg eerder op de avond al drie MIA's: die voor 'groep', 'alternative' en 'beste live-act'. Vooral die laatste was verrassend aangezien verwacht werd dat deze naar Netsky zou gaan.

Toch moet drum & bass-sensatie Netsky niet met lege handen naar huis: hij kreeg de MIA voor 'solo man' en 'dance'. 'Ik had het echt niet verwacht', aldus Boris Daenen, die meteen zijn liveband bedankte.

'Jeroen Meus brengt geluk'

Om de MIA voor beste album uit te reiken, kwamen Kim Clijsters en Jeroen Meus op het podium. De band Balthazar mocht hem komen ophalen voor hun plaat 'Rats'. 'Jeroen Meus brengt geluk', klonk het bij de bandleden. 'Het is de tweede keer dat hij een MIA presenteert, en de tweede keer dat wij hem winnen'.

Marco Z, bekend van de hit 'I'm a Bird', kreeg de MIA voor beste doorbraak uit handen van Kris Wauters en Kobe Ilsen. Die grapte dat Clouseau jammerlijk over het hoofd gezien was bij de nominaties.

De MIA voor 'Nederlandstalig' ging naar de West-Vlamingen van 't Hof van Commerce. 'Een schoon moment', noemde Filip Kowlier het. 'Het zal mij worst wezen dat ze me niet verstaan', lachte rapper Buyse zelf met zijn accent. Net voor hen had Milow de award voor 'pop' gewonnen.

Jan Verheyen verrast de Romeo's

Selah Sue werd verkozen tot beste solo vrouw. Het is niet de eerste MIA die ze op haar schouw heeft staan, al weet ze zelf niet precies hoeveel. 'Daarvoor moet je mijn papa bellen', vertelde ze aan Cath Luyten en ook dat ze een nieuwe sponsor heeft, en niet van de minste: kledingmerk Chanel wist haar te strikken.

De Vlaams populair award gaat naar de Romeo's, die hun prijs niet in ontvangst kwamen nemen omdat ze op de Story awards waren. Jan Verheyen zat live in Hasselt om de Romeo's te gaan verrassen. Tomas De Soete, die samen met Café Corsari-collega de award mocht uitreiken, waagde zich aan een sterk staaltje gebarentaal.

Beste componist werd Jef Neve, beste videoclip ging naar Willow voor de clip van hun single 'Sweater'.

De Lifetime Achievement award ging naar de Kreuners, die voor het eerst en voor het laatst live kwamen spelen op hét muziekevenement van het jaar. Leuk detail: Walter Grootaers mocht de prijs van zijn kinderen zelf in ontvangst nemen.

Aangeboden door onze partners

Lees ook