Janssens op laatste gemeenteraad: 'Er is nog zo veel dat ik zou willen doen'

© Bart Dewaele, BDW

Op het Schoon Verdiep in het Antwerpse stadhuis heeft Patrick Janssens (SP.A) zijn laatste gemeenteraad als burgemeester beleefd. Op zijn eigen uitdrukkelijk verzoek nam niemand het woord om een woord van dank te uiten. Zelf zei Janssens niets. Behalve dat hij nog veel meer had willen doen.

dgs

Net zoals de voorbije twee gemeenteraden - die eveneens na de verkiezingen van 14 oktober vielen - stond er maar weinig van belang meer op de agenda, aangezien het uittredende stadsbestuur in lopende zaken verkeert tot de nieuwe coalitie van N-VA, CD&V en Open VLD het begin januari overneemt.

Enkel een paar interpellaties over het conflict rond het kwijtschelden van enkele hoge boetes in de Antwerpse havenwereld en de evolutie van het aantal woninginbraken zorgden voor wat animo.

‘Nog veel dat ik zou willen doen'

Over die laatste tussenkomst, door Vlaams Belanger Wim Wienen, zei Janssens kort dat hij het eigenaardig vond dat een dergelijk onderwerp de laatste interpellatie zou worden die aan hem als burgemeester gericht werd.

‘Er is immers nog zo veel dat ik zou willen doen, dat ik niet meer ga kunnen doen,' aldus Janssens, die zich er op het einde van de zitting toe beperkte om alle aanwezigen een prettig eindejaar te wensen. Daarna verdween hij zonder verder commentaar.

Bart De Wever (N-VA) is intussen officieel voorgedragen om Janssens op te volgen als burgemeester. Hij legt allicht in de loop van de kerstvakantie de eed af bij de gouverneur.

Reacties

Na afloop gaf Robert Voorhamme (SP.A) toe dat de laatste gemeenteraad van Janssens als burgemeester 'een beetje vreemd' verliep. Een heel groot emotioneel moment was het niet, 'de grootste emoties liggen al achter ons'.

Op Radio 1 liet voormalig OCMW-voorzitter Monica De Coninck verstaan dat Janssens zichzelf nu eenmaal niet graag in de bloemetjes laat zetten en dat hij daarom een stil afscheid wou.

Voormalig coalitiepartner, Philip Heylen (CD&V) had Janssens graag een dankwoord gegund. 'Er waren heel wat mensen die bereid waren om daar iets rond te doen, maar het is een persoonlijke keuze van de burgemeester.'

Filip Dewinter (Vlaams Belang) tenslotte stelde dat Janssens toch wat met de staart tussen de benen is vertrokken. 'Ik heb hem altijd gerespecteerd voor wat hij was en dat het zo moet eindigen, laat toch een wrang gevoel na.'

Geen Antwerpse politiek meer

Iets meer dan een week geleden maakte Janssens bekend dat hij niet alleen stopt als burgemeester. Hij keert ook niet meer terug naar de Antwerpse gemeenteraad. Voorlopig blijft hij nog Vlaams parlementslid. Al is het zeer de vraag of hij nog tot de verkiezingen van juni 2014 in de politiek blijft.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten