FOTO. Bengelen aan de Boekentoren

GENT - Spektakel aan de Boekentoren dinsdag: vijf inspecteurs van Monumentenwacht kapten alle loszittende brokstukken weg van de 64 meter hoge toren. Omdat er de laatste maanden enkele stukken beton naar beneden vielen besloot Monumentenwacht de vier kanten van de toren te inspecteren op betonrot. Doordat het gewapend ijzer in de toren uitzet breken er stukjes beton af. Dinsdag daalden vijf inspecteurs met touwen van bovenaan de Boekentoren af. Met hamers haalden ze alle loszittende stukken weg. De schade bleek beperkt, maar er kwamen wel verschillende stukjes naar beneden.

De Boekentoren werd eind jaren ‘30 gebouwd maar is dringend toe aan renovatie. De renovatie is volop aan de gang maar de toren kan niet gerenoveerd worden vooraleer alle boeken uit de toren verhuisd worden naar een nieuwe ondergrondse kelder.

De bouw van die kelder zou ten vroegste in 2014 klaar zijn. Daarna volgt de grootste verhuis van boeken ooit in de Belgische geschiedenis. De renovatie van de toren is gepland voor 2015.

Door Bert Staes
AANGERADEN