Sabam sluit licentieovereenkomst met Google

© Google

Auteursrechtenmaatschappij Sabam heeft een licentieovereenkomst gesloten met Google voor het muziekrepertoire dat direct door Sabam vertegenwoordigd wordt. Google zal Sabam rechtstreeks de auteursrechten betalen voor het gebruik van dit repertoire in zijn digitale muziekdienst in heel Europa en daarbuiten. Dat heeft Sabam woensdagochtend bekendgemaakt.

jta

Tot dusver werden de digitale licenties voor online exploitaties van het Sabam-repertoire beperkt tot België. Voor het online gebruik van haar repertoire in het buitenland vertrouwde Sabam de inning toe aan haar zusterverenigingen. Met de nieuwe deal kan Google via een one-stop shop een licentie verkrijgen om het Sabam-repertoire ‘online en multiterritoriaal' te gebruiken op Google Play.

Volgens Sabam zal de overeenkomst voor de auteurs voor een snellere uitbetaling van hun rechten zorgen en een vermindering van de commissie. Voor Google is er een administratieve vereenvoudiging en één aanspreekpunt voor het Sabam-repertoire.

‘Deze overeenkomst loopt vooruit op de doelstellingen van transparantie en meer efficiëntie uitgevaardigd in het voorstel van richtlijn inzake de collectieve beheersvennootschappen door de Europese Commissie', aldus Sabam-ceo Christophe Depreter.

Het privébedrijf Sabam werd in 1922 opgericht en beheert en verdeelt de auteursrechten. Sabam zegt in België 36.000 auteurs en ruim 4 miljoen creaties te vertegenwoordigen.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten