'Stadslijst was slachtoffer van cordon sanitaire'

© was

Hoe heeft de Stadslijst van uittredend burgemeester van Antwerpen Patrick Janssens de verkiezingen verloren? Politicoloog Marc Swyngedouw van de KU Leuven analyseerde de verkiezingsuitslag en formuleert een antwoord in zijn stuk 'Over het verdriet van Janssens' in Samenleving en Politiek (Sampol).

loa

Eerst en vooral wil Swyngedouw een hardnekkige bewering weerleggen. Na de verkiezingen werd door onder meer Patrick Janssens opgeworpen dat de Antwerpse binnenstad – binnen de ring – links stemde en dat de N-VA zijn grote zege te danken heeft aan de rechtse buitenrand. Klopt niet, stelt Swyngedouw. Uit de uitslagen blijkt dat er maar één links district is, en dat is Borgerhout.

Alternatief voor Vlaams Belang

Dat de Stadslijst met SP.A en CD&V het onderspit moest delven tegen de N-VA ligt aan de 'herverkaveling' van rechts, zo stelt Swyngedouw. 'In zekere zin is de Stadslijst het slachtoffer geworden van het succesvolle cordon sanitaire', schrijft de politicoloog. 'N-VA bood immers een alternatief naast het Vlaams Belang.'

De kiezers voor de N-VA komen dus voor een groot deel over van het Vlaams Belang, en 'daarenboven kan het haast niet anders dat een deel van de centrum-rechtse kiezers die in 2006 de kant van Janssens kozen tegen Dewinter, in 2012 naar De Wever en N-VA zijn overgestapt', staat in de analyse.

En met Groen?

Meer dan eens is de vraag gesteld of Janssens niet beter had kunnen scoren zonder CD&V en mét Groen, naar het voorbeeld van Gent. Maar dat gelooft Swyngedouw niet. Hij leidt dat af uit de districtraadsverkiezingen, waar de SP.A in drie gevallen wel met Groen opkwam, zowel in 2006 als in 2012. In alledrie de districten verloor SP.A-Groen dit jaar ruim 5 procentpunten.

'De linkse kiezer heeft zijn stem gewoon meer verdeeld over de verschillende mogelijke partijen en vond in een strategische stem op de Stadslijst om De Wever van de troon te weren geen waardig alternatief,’ zegt Swyngedouw.

Allochtonen

Swyngedouw buigt zich ook over het stemgedrag van de allochtonen. 'Natuurlijk verliest Janssens stemmen bij de allochtone kiezers in vergelijking met 2006. Daarvoor hebben we geen onderzoek nodig', aldus de politicoloog. Hij noemt de strijd tegen Dewinter in 2006 en het verbod op het dragen van een hoofddoek in zichtbare stedelijke functies als doorslaggevende redenen. 'Maar dat wil nog niet zeggen dat geen allochtonen meer op de Stadslijst hebben gestemd en dat alle kiezers van PVDA+ allochtoon zijn', aldus Swyngedouw.

'Relatief (in procenten) gesproken heeft PVDA+ de meeste allochtone verkozenen (tussen de 25 en 100% van alle verkozenen), maar absoluut (in aantal kiezers) gesproken hebben de allochtonen veel meer voor de kartellijsten met SP.A gekozen', zo blijkt.

Niet slecht

Tot slot ging Swyngedouw na of de campagne van de Stadslijst gefaald heeft. Hij concludeert van niet. Antwerpen staat nog in de top 5 (5de op 13) van SP.A-scores in centrumsteden. 'De kwaliteit van het geleverde werk onder Janssens – erkend door vriend en vijand - en de campagne zullen hiertoe zeker hebben bijgedragen', klinkt het.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten