Ford B-Max en Skoda Superb Combi zijn VAB-Gezinswagen van 2013

Bron © Belga

Ford B-Max Foto: Vroom.be

ELEWIJT -

De Ford B-Max is verkozen tot VAB-Gezinswagen van 2013 in de categorie tot 17.500 euro. In de categorie tot 27.500 euro kwam de Skoda Superb Combi als winnaar uit de bus. Mobiliteitsclub VAB maakte vrijdag de winnaars bekend van de 26ste editie van haar gezinswagenverkiezing. Opmerkelijk is dat beide winnaars over een benzinemotor beschikken.

Voor het tweede jaar op rij werd in de verkiezing ook een categorie opgenomen uitsluitend voor elektrische wagens, die dit keer gewonnen werd door de Nissan Leaf.

De jury, die zowel uit professionelen als gezinnen bestaat, koos voor de ‘praktische mini-monovolume' Ford B-Max, omdat het de eerste en enige auto in zijn genre is die uitpakt met zijdelingse schuifdeuren achteraan, bovendien gecombineerd met het ontbreken van een centrale dakstijl.

‘Dit bevordert enorm de toegang tot het interieur, een pluspunt dat zeker zijn voordeel heeft als je kleine kinderen achterin de auto in hun zitje wil vastgespen. Met zijn totale lengte van 4,07 meter blijft de B-Max compact, wat een voordeel is tijdens het parkeren', luidt het oordeel van de jury. De Ford B-Max haalde het in zijn categorie van de Hyundai i30 en de Dacia Lodgy.

In de categorie tot 27.500 euro ging de strijd dit jaar tussen twee breaks. Skoda behaalde de voorbije vijf jaar liefst vier keer de titel van VAB-Gezinswagen van het jaar, drie keer met de Skoda Superb. Dit keer parkeert de Superb Combi (met 1.4 TSi-benzinemotor) zich opnieuw op de hoogste podiumplaats. De Skoda haalde het van de Hyundai i40 Wagon en Mazda CX5.

Waar vorig jaar de Chevrolet Volt nog de prijs wegkaapte in de categorie elektrisch, won dit jaar de Nissan Leaf, een volledig elektrische wagen, de verkiezing. De Leaf haalde het van de Peugeot 3008 Hybride en de Chevrolet Volt.

Door jta
AANGERADEN
Meest recent