Concertzaal onder Wintercircus komt er

GENT - De ondergrondse concertzaal onder het Wintercircus komt er. Het stadsbestuur van Gent heeft vrijdag bekend gemaakt dat het ontwerp voor het Wintercircus gemaakt wordt door het Rotterdamse architectenbureau Atelier Kempe Thill, de enige kandidaat die een ondergrondse evenementenzaal in haar plannen had gezet. Het nieuwe Wintercircus moet in 2015 klaar zijn.

De Rotterdammers eindigden als eerste van 19 teams die zich kandidaat stelden om de voormalige garage Mahy, tussen 1894 en 1939 een circus met overdekt binnenplein, om te vormen.

"Het bureau is erin geslaagd de historische architectuur naadloos te verweven met het hedendaagse multimediaverhaal", zegt het Stadsontwikkelingsbedrijf AG SOB. "Tot het team van Kempe behoren ook de Gentse bureaus aNNo architecten en Maat."

Concertzaal

De concertzaal waar de Gentse cultuursector op hoopte zit in de plannen. De zaal wordt uitgegraven onder het centrale binnenplein, niet in de stallen op de Platteberg. De zaal wordt hierdoor zowel toegankelijk via de Platteberg als vanuit de Lammerstraat.

"De visie van André Kempe sluit bijzonder goed aan bij onze visie op de toekomst van het Wintercircus. Zijn aanpak getuigt van groot respect voor de rijke geschiedenis van het gebouw."

"De ingrepen op het gebouw zijn minimaal, maar de flexibiliteit inzake invulling en toepassingen maximaal. Ook de keuze om de evenementenzaal onder het overdekte binnenplein uit te graven, is verrassend creatief", zegt Tom Balthazar, voorzitter van het AG SOB.

Magic curtain

In de centrale grote ruimte van het Wintercircus worden drie grote doeken opgehangen: een centraal ringvormig projectiescherm en een dubbele set van gordijnen rond het binnenplein.

"Deze doeken kunnen worden gebruikt voor projecties of om de ruimte af te schermen en kunnen in verschillende posities worden gehangen. De ingrepen zijn minimaal; de sfeer, het karakter en de huidige ruige charme van het gebouw blijven behouden, maar toch kan er een brede variatie aan opstellingen worden gecreëerd", klinkt het..

Horeca

Het nieuwe Wintercircus, dat eigendom blijft van AG SOB, zou tegen 2015 klaar moeten zijn, gelijktijdig met de nieuwe stadsbibliotheek. 

"Rondom het centrale en overdekte binnenplein zal er ruimte zijn voor multimediabedrijven, maar ook evenementen, horeca en eventueel aan de multimediale site gelinkte retail zullen er onderdak vinden", zegt Balthazar.

"iCubes, een bedrijvencentrum voor startende ICT-bedrijven, de Luisterpuntbibliotheek, een bib voor mensen met een leesbeperking, en het Vlaams Instituut voor de Archivering en Ontsluiting van het Audiovisueel Erfgoed (VIAA) zullen mogelijk hun intrek nemen in het gerenoveerde Wintercircus."

 

Door Bert Staes/Karel Van Keymeulen
AANGERADEN