‘Apple maakt Big Apple onveilig'

Bron © Belga

Foto: pdw

BRUSSEL -

De straatcriminaliteit in New York is het voorbije jaar gestegen en burgemeester Michael Bloomberg ziet hiervoor één grote schuldige: het succes van de iPhone en iPad. Die dure speeltjes steken mensen die het zich niet kunnen veroorloven blijkbaar de ogen uit.

De toename van de criminaliteit in de ‘Big Apple' bleef in 2012 al bij al beperkt. Het aantal aangiftes steeg van 104.948 tot 108.432. Hierbij was er één uitschieter: de diefstal van Apple-spullen, waarvan het aantal aangiftes steeg met 3.890.

‘Als je Apple zou wegnemen, zou er een daling geweest zijn in de criminaliteitscijfers', is de opmerkelijke stelling van Marc La Vorgna, de persverantwoordelijke van burgemeester Bloomberg, in de New York Times.

De burgemeester heeft aan de eigenaars van een iPhone of iPad zelfs het advies gegeven om hun goederen niet zichtbaar te dragen. ‘Steek ze weg in een zak in nauwaansluitende kleding, en niet in een jaszak, zodat je voelt wanneer iemand het toestel wegneemt', luidt het.

De politie van New York werkt met undercoverspeurders, bijvoorbeeld op de metro, om dieven op heterdaad te betrappen. Maar het aantal mensen dat over een duur technisch Apple-gadget beschikt is zodanig toegenomen dat de inspanningen teniet worden gedaan.

Apple ook over de grote plas gegeerd

En niet alleen in New York is Apple gegeerd, ook aan de overkant van de Oceaan hebben dieven het op het dure merk gemunt. Op oudejaarsavond werd in de Apple store in Parijs voor naar schatting 1 miljoen euro aan Apple-producten gestolen.

Vier gemaskerde mannen drongen enkele uren na sluitingstijd binnen in de winkel aan de Opera in Parijs. De meerderheid van de politieagenten had op dat moment postgevat aan de Champs Elysees, waar traditioneel de meeste feestvierders opdagen.

Net voor de kerstperiode was er ook in België een diefstal van duizenden iPhones. De toestellen werden gestolen bij een koerierbedrijf en waren bestemd voor de Mobistar-winkels.

Door jta
TOP 10 MEEST GELEZEN