Grouwels: ‘Pleidooi Magnette en Maingain is separatistisch'

Bron © Belga

Foto: BELGA

Het voorstel van PS-kopstuk Paul Magnette om een Waals-Brusselse natie op te richten, is volgens Brussels CD&V-minister Brigitte Grouwels volstrekt ‘onaanvaardbaar' en ‘onbespreekbaar'. Dat schrijft ze op haar blog.

Afscheidnemend federaal minister Paul Magnette lanceerde het voorstel om de banden binnen de Franse Gemeenschap te versterken en om een Waals-Brusselse natie op te richten. Magnette werd daarin bijgetreden door FDF-voorzitter Olivier Maingain, die ook sprak van een ‘état Wallonie-Bruxelles'.

Brussels CD&V-minister Grouwels noemt het idee ‘onaanvaardbaar voor Vlaanderen'. ‘Een samengaan van Brussel en Wallonië staat haaks op de huidige staatsstructuur, waarin Brussel het bindmiddel voor België vormt. In wezen houden Magnette en Maingain een separatistisch pleidooi', aldus Grouwels.

Het voorstel is volgens Grouwels ook ‘onbespreekbaar'. ‘Van een samengaan van Wallonië en Brussel kan geen sprake zijn', stelt ze. ‘Maar we zijn niet tegen een nauwere samenwerking tussen beide, integendeel. Maar die samenwerking moet dan wel verlopen via de Franse Gemeenschap', benadrukt Grouwels nog.

Door jvt
AANGERADEN