‘Anders had college alleen uit mannen bestaan'

Volgens Vlaams parlementslid Peter Reekmans (LDD) is de aanstelling van Hilde Holsbeeks als schepen van Glabbeek volledig conform het gemeentedecreet verlopen. ‘We moesten haar wel aanstellen, anders had het schepencollege volledig uit mannen bestaan. En omdat dat decretaal niet kan, was Glabbeek onbestuurbaar. Holsbeeks was binnen de meerderheid nog de enige beschikbare vrouw voor een schepenambt', aldus Reekmans.

mtm

Reekmans, gemeenteraadsvoorzitter en eerste schepen maar vanaf 2014 burgemeester van Glabbeek, weerlegt daarmee de kritiek van CD&V, dat aankondigde klacht te zullen neerleggen tegen de aanstelling. Holsbeeks werd verkozen op een CD&V-lijst, maar stapte twee dagen na de stembusgang over naar de Dorpspartij van Reekmans en maakte zo een coalitie van de Dorpspartij en SP.A mogelijk. Ze zit nu als onafhankelijke in de raad.

‘Het klopt dat een voordracht tot schepen decretaal gedragen moet zijn door de helft van de personen die verkozen werden op de eigen lijst', zegt Reekmans. ‘Maar dat geldt enkel voor een schriftelijke en niet voor een mondelinge voordracht. Wij waren genoodzaakt tijdens de raadszitting om mondeling kandidaten te vragen, omdat onze schriftelijke kandidaat zich had teruggetrokken vanwege haar benoeming in het vast bureau van het OCMW. Dat is onverenigbaar met het schepenambt.'

Reekmans vraagt zich af waarom CD&V bij de uiteindelijke stemming geen tegenkandidaat indiende.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten