14 onmisbare apps voor je iPad

Foto: uka0310 (flickr)

Een van de eerste dingen die je doet met een nieuwe iPad, is apps installeren. Maar naar welke applicaties moet je meteen op zoek?

Het aanbod van apps is enorm, en elke dag komen er tientallen nieuwe applicaties bij. In de verschillende appwinkels zitten intussen al vele honderdduizenden apps, zowel op Android als voor de iOS-toestellen van Apple. Wij geven je alvast enkele suggesties van apps die niet zouden misstaan op je iPad.

iBooks

De digitale boekenlezer van de iPad heet iBooks, en hoewel dit een app van Apple zelf is die verbinding maakt met de iBookstore, staat ze niet standaard op de tablet. Op de virtuele boekenplanken van iBooks kan je publicaties stockeren die je downloadt uit de Apple-boekenwinkel, of je kan er ook zelf PDF-bestanden in kwijt, die je vervolgens kan onderverdelen in collecties.

 

Kindle

Als iBooks zo'n goede leesapplicatie is, waarom heb je er dan nog een tweede van Amazon nodig? Wel, het aanbod van Apple is zeker niet gering, maar Kindle kan terugvallen op de webwinkel van Amazon - en biedt dus een veelvoud aan publicaties aan. Het is bovendien mooi meegenomen dat de Kindle-app je leesvoortgang bijhoudt op de verschillende apparaten - tablet, e-reader, smartphone, pc, noem maar op. Kindle weet op welke pagina je belandt, en pikt de draad weer op als je ergens anders wil verderlezen.

 

Flipboard

Flipboard gaat al een hele tijd mee en is even oud als de iPad zelf. Maar dat betekent niet dat de makers bij de pakken blijven zitten: deze sociale magazine-app blijft nog steeds een van de beste iPad-apps die er zijn. Koppel Flipboard aan verschillende accounts bij bijvoorbeeld Twitter, Facebook en Instagram, en je kan op een aparte magazinemanier door alle 'artikels' bladeren. Uiteraard kan je ook andere bronnen in Flipboard binnenhalen.

 

Feedly

Een beetje zoals Flipboard giet ook Feedly inhoud van andere sites in een aangename magazine-achtige lay-out. Maar deze Feedly is eigenlijk meer een soort knappe grafische schil voor Google Reader - een tool die vaak gebruikt wordt om via RSS-feeds op de hoogte te blijven van nieuwe artikels op websites. Google Reader is nogal saai, maar met Feedly wordt door nieuwsupdates bladeren opnieuw een fijne bezigheid. De makers van Feedly voorzien ook een aantal zorgvuldig samengestelde lijstjes met nieuwsbronnen over verschillende thema's.

 

Facebook

De kans is groot dat je nieuwe iPad dienst zal doen om vanuit je luie zetel wat te kunnen rondhangen op Facebook. Daarvoor is Facebooks eigen iPad-app het best geschikt. Facebook had tot vorig jaar (terecht) een slechte reputatie omdat de apps van het sociale netwerk tergend traag waren, maar dat werd intussen aangepakt. Als je regelmatig dit sociale netwerk frequenteert, is deze iPad-app een onmisbaar stukje software.

 

YouTube

Sinds de laatste versie van de mobiele Apple-software iOS is de YouTube-app van de iPhone en de iPad geschrapt. Betekent dat dat je geen YouTube-filmpjes meer kan bekijken op je gloednieuwe iPad? Helemaal niet. Integendeel zelfs, want Google heeft eigen iPad-versie van zijn YouTube-videodienst gemaakt die er erg gelikt uitziet en een fijne video-ervaring oplevert.

 

Google Chrome

Deze Chrome-browser is een andere Google-app die niet mag ontbreken in je arsenaal iPad-apps. Apple bevoordeelt wel zijn eigen Safari-browser, maar wat functionaliteit betreft moet die wel de duimen leggen tegen Google Chrome. Vooral als je ook een desktopgebruiker bent van de Google-browser zal je met de mobiele variant je voordeel doen, omdat al je bladwijzers, wachtwoorden en andere gegevens gesynchroniseerd worden en dus ook meteen mobiel beschikbaar zijn. Verder voorziet Google Chrome ook op de iPad een incognitomodus, en kan je meteen Google doorploeteren vanuit de adresbalk.

 

Gmail

En nu we toch Google-apps aan het aanraden zijn, kunnen we ook Gmail niet negeren. Wil je meerdere e-mailadressen op je iPad instellen (eentje van het werk, een van je provider, en eentje bij Gmail/Hotmail), dan heb je deze app niet nodig. Maar als je van plan bent om enkel Gmail te gebruiken, dan kan je het standaard meegeleverde mailprogramma van Apple even goed vervangen door deze Gmail-app. Die werd recent onder handen genomen door Google en ziet er nu erg clean, fris en eenvoudig uit.

 

Snapseed

Bij beeldbewerking denkt iedereen automatisch aan Photoshop. En hoewel Adobe een uitstekende mobiele Photoshop aanbiedt op de iPad - en Apple ook zelf een beeldbewerker heeft met iPhoto - loont het zeker ook de moeite om deze Snapseed te bekijken. Niet in het minst omdat die gratis is. De unieke bediening vraagt wel wat gewenning, maar binnen de kortste keren heb je door hoe je foto's met enkele eenvoudige ingrepen naar een hoger niveau kan tillen.

 

The Room

Ben je een fan van puzzelspelletjes, dan mag je The Room zeker niet zomaar negeren. Dit gelauwerde game - Apple bedacht het met de titel 'Beste Game van 2012' - stelt puzzelvaardigheden, creativiteit en geduld op de proef terwijl jij manieren zoekt om het geheim van The Room te ontraadselen. Gelukkig reikt het spel ook tips en hulpmiddeltjes aan als je niet meer weet van welk hout pijlen maken.

 

Evernote

Deze notitiedienst kreeg de voorbije jaren al veel lof toegezwaaid, en terecht. Deze krachtige tool houdt niet alleen al je notities, bestanden en foto's synchroon op verschillende platformen en toestellen, maar het is ook bijzonder eenvoudig om vanuit deze iPad-app snel een nieuwe notitie te maken, of een document te fotograferen en als 'scan' aan Evernote toe te voegen. Als iPad-gebruiker heb je bij Evernote ook een streepje voor als het om nieuwe functies gaat - Android-toestellen krijgen belangrijke updates doorgaans pas later.

 

Pocket

Niet overal waar je je iPad wil bovenhalen om wat te lezen, is er een internetverbinding. Op zo'n momenten komt Pocket van pas. Deze dienst, die vroeger door het leven ging als Read It Later, is een vergaarbak waar je artikels of webpagina's met interessante inhoud kan dumpen om achteraf te lezen. Met een handige plugin voor je browser stuur je een interessant artikel meteen naar Pocket. Nadat je de app hebt gesynchroniseerd, kan je het artikel op je iPad raadplegen - ook als je afgesloten bent van de wereld. Het is bovendien mooi meegenomen dat alle inhoud die langs Pocket passeert ontdaan wordt van alle franjes, zodat je je kan concentreren op het belangrijkste.

 

IMDb Movies & TV

De kans is groot dat je je iPad in de buurt van de televisie hebt liggen, en er geregeld naar grijpt. Bijvoorbeeld als je een acteur uit een film of een serie wel vaag herkent, maar wil weten hoe hij heet en in welke films hij nog opduikt. Met de app van de Internet Movie Database is die klus meteen geklaard. De IMDb-app is overigens ook een leuk startpunt als je graag filmtrailers bekijkt.

 

iWork

De iPad mag dan wel een fijn toestel zijn om filmpjes te kijken en spelletjes te spelen, soms moet er ook werk verzet worden. En daar heb je dus kantoorapplicaties voor nodig. Op een iPad-versie van de populaire Office-software van Microsoft is het nog steeds wachten, maar Apple heeft ook zelf een tekstverwerker (Pages), spreadsheet-app (Numbers) en een presentatietool (Keynote) in zijn App Store. Kantoorapps zijn evenwel niet goedkoop: deze Apple-apps kosten 9 euro per stuk. Maar ook andere kantoorsoftware voor de iPad maakt je vaak enkele tientallen euro's armer.

Dit artikel maakt deel uit van een vijfdelige reeks over onmisbare apps op alle platformen. Deze lijst is niet meer dan een startpunt, en dus uiteraard verre van volledig. Welke apps zijn voor jou onmisbaar? Vul gerust aan!

Door ast
TOP 10 MEEST GELEZEN